Hopp til innhold

Elephanta-øya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

For øya i Antarktis med lignende navn, se: Elefantøya

Elephanta-øya (også kalt Gharapuri Island eller place of caves eller Pory Island[1]) er en av mange øyer i Mumbais havnebasseng øst for Mumbai i India.

Turistattraksjon og tilgjengelighet

[rediger | rediger kilde]
Elephanta Islands kai, sett fra Elephanta-hulene.

Denne øya er populært turistmål på grunn av øyas grotter og templer. Elephanta-hulene er skåret ut av fjellet.

Øya er lett tilgjengelig med ferge fra Mumbai, om lag 10 km fra sydøstkysten av byen. Ferger går daglig fra Gateway of India, og turen tar en time hver vei. Første ferge kl 9 på morgenen og siste kl. 2 på ettermiddagen. Fra bryggen på øya går det en sti med trapper opp til de berømte hulene. Det går også et lite smalsporet leketøystog fra bryggen og opp. (om lag 600 meter). Hele veien langs stien står suvenirselgere som tilbyr suvenirer som halskjedeør, ankelringer, bangel, nøkkelringer ol. Det er også en kiosk på toppen som selger mat og drikke. Små apekatter leker omkring og vil ha sin del av maten.

Øya er kjent fra gamle tider som Gharapuri, det kan ha bodd folk der så tidlig son det 2. hundreår f.Kr. Navnet Elephanta island (i.e. "ilha do Elefante") ble først sett på 1500-tallet av portugisiske oppdagere etter at de så en stor basalt skulptur av en elefant nær inngangen til en hule. De hadde bestemt seg for å ta den hjem til Portugal, men måtte oppgi tanken da de mistet den på sjøen fordi de ikke hadde sterke nok kjettinger. Senere ble skulpturen berget av britiske kolonister og flyttet til Victoria and Albert Museum (nå Dr. Bhau Daji Lad Museum) i Mumbai.[2] Denne øya var en gang hovedstad i et mektig lokalt kongedømme.

I et manuskript skrevet av Leonardo da Vinci (nå i Frankrikes nasjonalbibliotek) er det en anførsel "Map of Elephanta hvor skredderen Antonello har vært." Det er ikke klart hvor denne florentiner-skredderen Antonello kan ha vært,

Øya har et areal på 16 km² og ligger på 18,95"N. 72,93"Ø. Området ligger i Raigarhdistriktet i Maharashtra

Øya er tett bevokst med skog, palmer, mango- og tamarindtrær.

Innbyggere

[rediger | rediger kilde]
Fiskebåter fra øya.

Elephantia har om lag 1 200 innbyggere som vesentlig dyrker ris, fisker og reparerer båter. På toppen av øye finnes to engelske kanoner fra kolonitiden. Ganske nylig er det blitt bygget en dam for å samle opp regnvann, men den ligger på privat område og er ikke tilgjengelig for turister.

Det er tre landsbyer på øya: Shentbandar, Morabandar, og Rajbandar som er hovedstaden. Hulene kan sees i Shentbandar. Morabandar har tett skog. Det er ikke anledning til å bli på øya over natten. Første ferge som returnerer kl.12:30 pm, og siste 5,30 pm.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Da Cunha 1993, s. 96
  2. ^ HT Cafe, Mumbai, Monday, June 4, 2007 pg.31 - Article 'Lord of the Islands" by Jerry Pinto

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]