Elenchidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Elenchidae
Elenchus koebelei, hann
Elenchus koebelei, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Elenchidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Viftevinger
Antall arter: 27, én i Norge
Habitat: som endoparasitt i et annet insekt,
voksne hanner kan fly
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Elenchidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til ordenen viftevinger (Strepsiptera). Disse lever som parasitter på andre insekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Elenchidae er ganske små insekter. Hannene utmerker seg ved å ha to-leddete føtter og smale antenner med fire til seks ledd, disse er ofte to-grenete. Hunnene har et ganske kort hode og en fødselskanal som åpner seg med en vid åpning på undersiden.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Hunnene og larvene lever som endoparasitter i sikader, særlig sporesikader (Delphacidae). Den bevegelige første stadiums larver (triungulin-larve) finne fram til en brukbar vert og borer seg inn i denne. Der skifter den hud og blir til en pølselignende, beinløs larve. Hos Elenchus tenuicornis skifter denne larven hud to ganger til før den er fullvokst og forvandler seg til en puppe. De angrepne sikadene dør ikke, men de utvikler seg abnormalt. De er gjerne påfallende asymmetriske, og kjønnsorganene blir vanligvis ikke utviklet på normal måte. Dette medfører blant annet at det er vanskelig å fastslå hvilke sikadearter som angripes, fordi artsbestemming av sporesikader vanligvis er sterkt avhengig av karakterer ved de ytre kjønnsorganene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i alle verdensdeler.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]