Elektrosjokkvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
X26 Taser

Et elektrosjokkvåpen er et håndholdt våpen som gir et ikke-dødelig elektrisk støt som forstyrrer muskelfunksjoner. De er laget slik at de ikke skal forstyrre hjertets funksjon. De kalles også ofte «Tasere» etter en den mest kjente produsenten, Taser International. De kommer i to hovedtyper, en som man manuelt må berøre «offeret» med, og en som skyter ut to piler med ledninger festet på.

Norge[rediger | rediger kilde]

Elektrosjokkvåpen er ikke tillatt å eie, erverve eller selge i Norge uten tillatelse:[1]

Laquote.svgDet er forbudt å erverve, eie eller inneha elektrosjokkvåpen, pepperspray og andre selvforsvarsmidler med tilsvarende virkning, springkniver, batangakniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør for utskyting av piler eller andre gjenstander, spretterter eller andre tilsvarende særlig farlige gjenstander uten aktverdig formål og som fremstår som voldsprodukter.Raquote.svg

Våpenforskriften § 9-1

Elektrosjokkvåpen og politiet i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er det i politidistriktene Sør-Vest, Troms, Øst og Oslo en midlertidig ordning med at en del av det operative politiet har tilgang på elektrosjokkvåpen. Denne midlertidige ordningen/prosjektet ble innført 1. januar 2019 og varer ut 2021. I de seks første månedene av prosjektet har politiet brukt elektrosjokkvåpen 16 ganger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]