Electronic System for Travel Authorization

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Electronic System for Travel Authorization
Nettstedesta.cbp.dhs.gov (fr)
esta.cbp.dhs.gov (mul, en)
Kommersielt?Nei
Krever registreringJa
Eier(e)U.S. Customs and Border Protection
Lansert2008

Electronic System for Travel Authorization (ESTA) er et internettbasert system for innreisegodkjennelse til USA.

Statsborgere i mange land, inkludert Norge og mange EU-land, trenger vanligvis ikke visum for innreise til USA. Men fra 12. januar 2009 må de ha godkjenning i forveien for å få gå om bord på fly til USA eller på annen måte komme inn i landet. Dette systemet regnes ikke som et visum, da det ikke følger USAs lov om visum.

Man må søke via internett og betale en avgift på 14 dollar (omtrent 110 NOK) for å få godkjenning for innreise.[1] I søknaden må man svare på spørsmål om narkotikamisbruk, fengselsdommer og lignende. Man kan få hjelp hos reisebyråer, men det må man som oftest betale for. Vanligvis godkjennes søknaden i løpet av noen minutter, men det kan være lengre behandlingstid og man kan få søknaden avslått. I prinsippet kan man søke rett før reisen, sågar på flyplassen, men det anbefales å søke minst tre dager før reisen. Den som tidligere har hatt befatning med amerikanske myndigheter i lignende saker, for eksempel å ha blitt nektet innreise, anbefales å søke tidlig og være forberedt på å måtte søke om normalt visum.

En ESTA-godkjennelse er gyldig i to år, eller så lenge passet er gyldig, og i denne perioden kan man reise inn i USA uten å måtte søke på nytt.

Tilsvarende system i andre land[rediger | rediger kilde]

Australia har i flere år hatt et lignende system, Electronic Travel Authority (ETA). Det regnes som et elektronisk visum.

Canada har hatt et slikt system, kalt eTA, Electronic Travel Authority siden 2016.[2]

Den europeiske union har besluttet å innføre et slikt system, kalt ETIAS, for innreise til Schengenområdet (inkludert Norge) i 2024.[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Paal Wergeland (8. august 2010). «USA innfører «turistskatt» for nordmenn». NRK. Besøkt 8. august 2010. 
  2. ^ «Electronic Travel Authorization (eTA)» (engelsk). Government of Canada. Besøkt 10. mars 2023. 
  3. ^ «Welcome to the official ETIAS website». Den europeiske union. Besøkt 11. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata