Hopp til innhold

Eldacar av Gondor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eldacar av Gondor
Konge av Gondor
Rasemann
Andre navnVinitharya
Originalt navnEldacar
Født1255 tredje tideverv
Død1490 T.T.
IntrodusertRingenes herre

Eldacar av Gondor (1255-1490 T.T.) er en figur fra J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard. Han var den 21. kongen av landet Gondor.

Han var sønn av den gondorske kongen Valacar og hans kone Vidumavi, og ble ved fødselen gitt navnet Vinitharya. Han må ikke forveksles med sin navnebror Eldacar, den fjerde kongen av Arnor.

Hans styre så den allerede dvelende uroen i folket eksplodere, for han var sønnen av prinsesse Vidumavi, datter av Nordamennenes Kong Vidugavia, en mindre mann (en som ikke levde så lenge som dem som nedstammet fra Númenor).

Etter å ha overtatt tronen i 1432 T.T. regjerte han i bare fem år før han ble jaget fra Osgiliath og i eksil til Rhovanion, av sin fjerne slektning Castamir tronraneren i borgerkrigen kalt Ættefeiden (se Gondor). Mens han var i eksil samlet han seg sakte støtte fra Nordamennene og fra Dúnedain fra de nordre delene av Gondor (som hatet Castamir, som hadde drept Ornendil, Eldacars førstefødte sønn).

I 1447 T.T. marsjerte han sørover med sin arme og drepte Castamir personlig i slaget ved overgangen av elva Erui. Men Castamirs sønner unnslapp og Gondors reneste blod var spilt. Han beleiret Pelargir hvor Castamirs sønner holdt den siste motstanden. Eldacar hadde ingen skip til sin disposisjon (for Castamir var herre over alle Gondors skip) og tilslutt flyktet Castamirs sønner til Umbar.

Eldacar styrte helt fram til år 1490 T.T. og ble etterfulgt av sin andre sønn, Aldamir.

Forgjenger  Konge av Gondor
1432–1490 T.T.
Etterfølger
Autoritetsdata