El Pardo (Madrid)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
El Pardo i Madrid
Interiør i aognekirken i El Pardo.

El Pardo er en barrio og en kongelig residens som tilhører kommunen Madrid (Spania), til hvilken det ble tilføyd i 1950, og et av åtte distrikter i Fuencarral-El Pardo.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Befolkningen på 3 657 innbyggere i 2008, består av slektninger til dem som har tjenestegjort på Palacio Real de El Pardo, ansatte ced Patrimonio Nacional og forskjellige militære grupper (især den kongelige vaktstyrke), og dessuten den del av befolkningen som utgjorde landbyen før Franco-tiden.[trenger referanse]

Befolkningens gjennomsnittsalder er ganske høy, på grunn av den svake økonomiske aktiviteten her, dets karakter av nesten utelukkende bosteder.[trenger referanse] Det er i praksis nær umulig å skape nye bosteder i det naturvernede området Monte de El Pardo, som har er blitt integrert i Parque Regional de la Cuenca Alta del Manzanares.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Samfunnet, til formen langt og smalt, strekker seg langs elven Manzanares og ligger seks kilometer fra nærmeste del av Madrid. Det er helt omgitt av Monte de El Pardo, som tidligere var et jaktreservat for kongene og nå er et naturvernsområde, innhegnet og bevoktet, og bestående fremst av en stor eikeskog på de lave høydene på begge sider av Manzanares.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historien om dette samfunn begynte i 1405 da kong Henrik III av Kastilla lot konstruere det første jaktslottet i midten av Monte de El Pardo. Denne første kongelige residens ble avløst av kong Karl Is palass i 1547. Det har deretter blitt utvidet, og senere nesten fullstendig restaurert av Karl III i 1772, under ledelse av den italienske arkitekt Francesco Sabatini.

I El Pardo bodde i mange år maleren Goya i familien Postas tidligere hus, som lå inntil torget. Idag på stedet der den tidligere bygningen stod finnes et vertshus ved navn Marquesita.

Kong Alfons XII av Spania døde i byen i 1885.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]