Eksplosjonen i Wang Gongchang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eksplosjonen i Wang Gongchang (tradisjonell kinesisk: 王恭廠大爆炸) var en ulykke i en kruttfabrikk i utkanten av Peking 30. mai 1626. Det regnes som den første ulykken knyttet til kunstige eksplosiver i historien. Det er usikkert hva som forårsaket eksplosjonen. Fabrikken ble utradert, rester ble funnet inntil 2 km fra stedet. 20 000 mennesker omkom umiddelbart. En av disse var kronprinsen, Ming-keiserens eneste arving.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Ifølge rapporter skjedde eksplosjonen i Xishi om morgenen 30. mai 1626. Himmelen var klar, men plutselig kom det et høyt brøl, et blendende lys blinket på himmelen, og byen ble raskt dekket av støv, så mye at himmelen snart mørknet.[1]

Omfanget av tragedien er utrolig: Alt innenfor 3-4 kilometer fra episenteret for eksplosjonen ble fullstendig ødelagt; gatene var strødd med bygningsrester og lik; trær ble rykket opp; en tre tonns steinløve ble kastet over bymuren; senere overlevende rapporterte steiner, trebiter, klær og kroppsdeler fra mennesker og dyr som falt ned fra himmelen. Eksplosjonen var så kraftig at den ble hørt i de nærliggende byene Tongzhou, Hexiwu, Miyun og Changping, og vibrasjonen ble følt mer enn 150 km unna i byene Zunhua, Xuanhua, Tianjin, Datong og Guangling; bakken i umiddelbar nærhet av episenteret for eksplosjonen, sank mer enn seks meter.

Det var også rapporter om "merkelige" skyer over episenteret for eksplosjonen: de så ut som: "sammenfiltrede tråder av silke", og var også flerfargede. Da de steg opp i himmelen, forsvant de ikke på flere timer. Overraskende nok ble det ikke funnet spor etter brann på ulykkesstedet.

Den eneste arvingen til keiser Tianqi, den syv måneder gamle arvingen Zhu Qijun, var blant de som døde av sjokkbølgen. Det framskyndet Ming-dynastiets fall.[2]

Mulig årsak[3][rediger | rediger kilde]

Kruttbrann[rediger | rediger kilde]

Det antas at det var svak sikkerhet ved fremstilling og transport av krutt.

Denne teorien er motsagt av fraværet av spor etter forbrenning på stedet for tragedien og på fillene med klær som ble funnet, samt det faktum at kruttet var tydelig utilstrekkelig for en slik ødeleggende kraft av eksplosjonen, siden kruttet brenner i stedet for å detonere.

Bolide[rediger | rediger kilde]

Denne hypotesen antar at ødeleggelsessonen tilsvarer den som ville vært i fallet til en meteor som eksploderte i luften i lav høyde når den kom inn i jordens atmosfære.

Mange historikere har avvist denne antagelsen med den begrunnelse at selve nedslagskrateret ikke ble funnet, akkurat som den påståtte soppskyen ikke er karakteristisk for den eksploderende meteoren og mest sannsynlig indikerer en annen årsak til eksplosjonen.

Det er imidlertid verdt å merke seg at rapporter om et sterkt blink, brøl og fallende steiner minner om moderne registreringer av eksploderende ildkuler. For eksempel er eksplosjonen av en ildkule bekreftet av tilfellet Tunguska-meteoritten. Hendelsen, som var en eksplosjon på 10-30 megatonn i den øvre midtre troposfæren, etterlot heller ikke noe nedslagskrater.

Jordskjelv[rediger | rediger kilde]

Flere enn hundre bekreftede jordskjelv under Ming-dynastiet er registrert i historiske opptegnelser. Brølet og vibrasjonene under eksplosjonen kan minne om et jordskjelv.

Imidlertid fikk mange bygninger som ligger ikke så langt fra eksplosjonsstedet (som Cheng'en-tempelet) liten skade. Jordskjelvhypotesen klarer heller ikke å forklare utseendet til en soppsky på eksplosjonsstedet og hvordan gjenstandene ble flyttet over mange mil.

Tornado[rediger | rediger kilde]

En kraftig tornado kan komme plutselig og være svært ødeleggende og kan bære gjenstander over lange avstander.

Det er imidlertid svært usannsynlig at en tornado plutselig dukker opp midt på en klar himmel, og denne hypotesen kan ikke forklare det høye brølet og vibrasjonen som føles selv på avstander langt fra episenteret for eksplosjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Naixi Feng. «Mushroom Cloud Over the Northern Capital: Writing the Tianqi Explosion in the Seventeenth Century» (engelsk). Johns Hopkins University Press #41, Nr 1, juni 2020. s. 71−112. doi:10.1353/late.2020.0001. 
  2. ^ John W. Dardess (2002). «Blood and History in China: The Donglin Faction and its Repression». 
  3. ^ Guojian Liang og Lang Deng (29. april 2013). «Solving a Mystery of 400 Years-An Explanation to the "explosion" in Downtown Beijing in the Year of 1626» (engelsk). allbestessays.com.