Hopp til innhold

Eksplosjonen i Halifax

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
1917-12-06.
Hus ødelagt av eksplosjonen.
Kart over dagens Halifax.
Kollisjonen skjedde omtrent midtveis mellom den oransje og den røde broen (111).

Eksplosjonen i Halifax skjedde 6. desember 1917 da byen Halifax i Nova Scotia, Canada ble sterkt skadet av en gigantisk eksplosjon i det franske lasteskipet SS «Mont-Blanc». Det franske skipet hadde like før kollidert med det norske lasteskipet DS «Imo» fra Sandefjord i det trange innseilingsområdet, the Narrows. Om lag 2 000 mennesker, de fleste canadiere, omkom ved eksplosjonen og rundt 9 000 mennesker ble skadet. Dette var til da den største menneskeskapte eksplosjon inntil den første atomprøvesprengningen i 1945 og den regnes fortsatt blant de største konvensjonelle eksplosjoner i verden.

Klokken 08.40 om morgenen var det franske lasteskipet SS «Mont-Blanc» fullastet med høyeksplosiver, ammunisjon og tønner med drivstoff på vei inn til havnen for å slå følge med en konvoi til Bordeaux i Frankrike. Der kolliderte det i omtrent én knops fart med DS «Imo», et norsk kornskip som var på vei ut fra havnen.

«Mont-Blanc» begynte å brenne 10 minutter etter kollisjonen og eksploderte om lag 25 minutter etter (nøyaktig klokkeslett for eksplosjonen var 09.04:35). Alle bygninger og strukturer nær eksplosjonsstedet ble ødelagt og eksplosjonen skapte en tsunami samt en trykkbølge som knakk trær, ødela bygninger og spredte restene av skipet i kilometers avstand.

Mannskapet i «Mont-Blanc» ble umiddelbart etter kollisjonen beordret i livbåtene, rodde vekk så hardt de kunne og berget dermed livet. Mannskapet på DS «Imo» trodde at franskmennene bare flyktet fra skipsbrannen, og led en fatal skjebne. Av en besetning på 39,[1] ble kapteinen og fem besetningsmedlemmer på DS «Imo» drept i tillegg til losen.[2][3]

Til slutt endte saken med skylddeling mellom de to skipene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]