Ekspanderende ammunisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hullspissprosjektil, også kjent som «dumdumkule»

Historie[rediger | rediger kilde]

Forløperen til moderne ekspanderende ammunisjon ble først produsert av Dum Dum Arsenal1870-tallet, en britisk ammunisjonsfabrikk som lå ved byen Dum Dum ved Calcutta i Vest-Bengal i India. Dermed fikk denne ammunisjonen klengenavnet "dumdum-kuler", et klengenavn som i dag er ukorrekt men likevel yndet av media. Den voldsomme ekspanderende effekten var ikke tilsiktet i utprøvingen. Det nye prosjektilet ble mye omtalt, og flere myter ble dannet i prosessen.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Ekspanderende prosjektiler er laget med en blyspiss eller hullspiss som gjør at den deformeres og ekspanderer ved penetrering og påfører store indre skader. Den er uegnet mot harde mål men spesielt velegnet til jakt fordi den overfører all bevegelsesenergien til byttet og dermed minsker sjansen for skadeskyting. Et helmantlet prosjektil vil derimot lett kunne passere gjennom byttet uten å drepe det.

Lovlighet[rediger | rediger kilde]

I Haag-konvensjonens tredje erklæring av 1899, ble ekspanderende prosjektiler forbudt til bruk mot mennesker på grunn av de store indre skadene som oppstår når prosjektilet deler seg og ekspanderer.

Ekspanderende ammunisjon er derimot påbudt ved storviltjakt i Norge. Dette fordi det øker sjansen for at dyret blir raskt avvlivet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Declaration on the Use of Bullets Which Expand or Flatten Easily in the Human Body; July 29, 1899