Eksosgasstemperaturmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksosgasstemperaturmåler på småfly.

Eksosgasstemperaturmåler , EGT, er et måleinstrumentdashbordet på mange småfly. Det måler temperaturen enten på topplokket, eller i eksosmanifoilen.

Temperatureneksosgassen har nær sammenheng med blandingen mellom luft og bensin som kommer inn i sylinderen og blir antent. Når flyet klatrer og kommer opp i tynnere luft blir fort blandingen "for fet", det vil si har for lite luft i forhold til bensinmengden.

Miksture[rediger | rediger kilde]

dashbordet i flyet er et rødt håndtak, betegnet «miksture», oftest ved siden av throttlen/ gasshåndtaket som gjør blandingen magrere når det trekkes ut. Når flyet har kommet opp i en høyde der det skal fly over litt tid, vil flyveren justere dette utover enten ved å trekke det tilbake, eller ved å skru det mot klokka da det går sakte utover. Når blandingsforholdet blir riktig vil eksosgasstemperaturen stige. En forhåndsinnstilt gul viser indikerer nivået for riktig eksosgasstemperatur. Dersom miksture trekkes lenger ut vil motoren miste turtall og eksosgasstemperaturen viser høyere verdi enn den forhåndsinnstilte.

Dersom flyet flyr over tid med for mager blanding og dermed for høy eksosgasstemperatur vil temperaturen skade motoren, spesielt ventilene.

Motoren stoppes etter flyturen ved å trekke Miksture helt ut. Etterat motoren er stoppet slåes tenningen av.