Eksosbrems

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksosbrems på lastebil. Aktuatoren i aluminiumhuset stenger eksosutløpet med et metallokk.

Eksosbrems er et spjeld som stenger, eller snevrer inn, eksosmanifolden eller eksosrøret, noe som fører til at det kreves et større dreiemoment for å drive motoren rundt. Når motoren blir brukt til å bremse kjøretøyet, fører dette til at det kreves større dreiemoment for å drive motoren rundt. Motorbrems blir først og fremst brukt på lastebiler og diesellokomotiv.

Effekttapet i motoren kan uttrykkes som

,

der er vinkelhastigheten (rad/s) og er dreiemomentet (Nm).

Når man stenger eksosrøret, øker dreiemomentet som skal til for å drive motoren rundt og effekttapet blir større. En annen måte på auke effekttapet på er å øke turtallet . Dette blir gjort ved å benytte et lavt gir i nedoverbakker. Ved kjøring i nedoverbakker er det derfor mulig at motoren har høyere turtall enn når man tar ut effekt fra motoren. Lastebilmotorer er konstruerte for dette, så det er ikke skadelig for motoren.

På moderne lastebilder blir motorbremsen aktivert ved et lett trykk på bremsepedalen (før bremsene går på). Ved kjøring på glatt underlag kan bruk av motorbrems føre til at drivjulene blir blokkert, slik at kjøretøyet sklir ut. For å hindre dette kan motorbremsen kobles ut med en bryter.