Einerlavspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Einerlavspinner
Einerlavspinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Setema cereola
Hübner, 1803
Norsk(e) navn: Einerlavspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Setema
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa og Asia
I sørøstlige Norge samt i Finnmark.

Einerlavspinner (Setema cereola) er en av lavspinnerne i familiegruppen bjørnespinnere (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Einerlavspinner har gule framvinger, med et svakt orange farge. Midt på framvingene er det et diffust litt grått felt. Bakvingene er ensfarget gule, eller litt lyst grågule. Vingespennet er mellom 26 og 32 millimeter. Vingene legges bakover kroppen i hvile. Bakkroppen er lyst svart-brun, men helt gul bakerst.

Einerlavspinner kan ligne et utslitt (avfløyet) eksemplar av panterspinner. For sikker artsbestemmelsen må artens genitalier undersøkes.

Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).

Larvene er sterk, men tynt behåret med mørke hår. Hårene er arrangert i dusker på hvert ledd. Disse danner rekker av hårdusker bakover kroppen. Larvens kropp har gule flekker på ryggen av hvert ledd, og disse danner en dobbellinje på larvens ryggside. Utvokst blir den ca. 2 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Einerlavspinner finnes gammel blandingskog av løv- og bartrær, eller i barskog med mye lav. Den finnes på myrer eller morener med einerbusker. Flygetiden er i juli og august. Den er kvelds og nattaktiv.

Einerlavspinner lever av lav og moser, på steiner og marken (jordbunnen) eller på greiner og kvister.

Hunnen legger opp mot 50 egg i grupper på gress.

Larvene vokser seint og lever på ulike moser og lav. De overvintrer halvt utvokste. Neste vår fortsetter den å vokse, og er utvokst i juni eller juli. Utviklingen tar lengst tid i nord, der klimaet er kaldere.

Einerlavspinner tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning. Puppestadiet varer omtrent tre uker.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Setema betyr (gresk) ligner på «mygg». Navnet cereola betyr voksfarget. Det norske navnet henspiller på flekkene på vingene, som ligner flekkene hos en panter. På svensk heter den Vaxgul lavspinnare.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Einerlavspinner er utbredt i to adskilte områder i Europa. Ett i alpene og ett i Norden og Russland.

Sjelden i Norge, kun noen få funn i det sørøstlige Norge i et området fra Dovre sør til Finnskogen. Men den er også funnet i Aust-Agder. Det er noen norske ubekreftede funn fra Lærdal i Sogn og Fjordane og fra ?Troms. Den finnes i Sverige og Finland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]