Einar Sverre Pedersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Einar Sverre Pedersen
Født29. jan. 1919Rediger på Wikidata
Trondheim
Død16. jan. 2008Rediger på Wikidata (88 år)
BeskjeftigelseMilitært personell, flyger Rediger på Wikidata
FarSverre Pedersen
NasjonalitetNorge

Einar Sverre Pedersen (født 29. januar 1919 i Trondheim, død 16. januar 2008) var sjefnavigatør i SAS.

Pedersen ble utdannet som navigatør i Little Norway under krigen. Var senere navigatør på Stockholmsruten som var forbindelsesleddet mellom regjeringen i London og Sverige før han ble overført til 330 skvadron på Shetland. Han var med i den besetningen som fløy det første flyet til Norge den 8. mai 1945 med den britiske forhandlingsdelegasjonen.

Pedersen ble ansatt i daværende DNL i 1946 for å drive navigatørkurs for selskapets flynavigatører. Han utviklet en metode for navigasjon i Arktis og over Nordpolen, noe som førte til at SAS ble det første flyselskap med ruteflyvning fra Europa til Asia over Nordpolen.

Sammen med sin bror startet han i 1958 selskapet Norsk Polarnavigasjon AS, hvis formål var å utforske mulighetene for oljeboring på Svalbard og i Alaska. Sammen med sin ektefelle, Ingrid startet han i 1963 flyselskapet Svalbardfly for intern transport på Svalbard.

Som pensjonist bosatte Pedersen seg i Anchorage i Alaska og for sin pionerinnsats i polarnavigasjon ble kreert til æresdoktor ved University of Alaska.

Han utga i 1969 boken Polarbasillen – tredve år rundt arktis (Cappelen forlag). Boken har forord av Helge Ingstad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]