Einar Strand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Einar Strand
Født11. jan. 1916Rediger på Wikidata
Død5. sep. 2007Rediger på Wikidata (91 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Einar Strand (født 11. januar 1916, død 5. september 2007) var en norsk tillitsvalgt i fag- og pensjonistbevegelsen. Han var hovedkasserer i LO og forbundsleder i Norsk Pensjonistforbund (NPF).

Strand vokste opp i Stavanger. Ungdomstida på 1930-tallet var prega av lengre perioder med arbeidsledighet, men også av arbeid og tillitsverv i hermetikkindustrien. Han var også aktiv i Arbeidernes Idrettsforbund. Under andre verdenskrig dreiv han illegalt arbeid, og han blei arrestert og satt to år i Sachsenhausen og ett år på Grini.

Fra 1946 var Strand heiltids tillitsvalgt. Fram til 1961 var han sekretær, seinere nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Så blei han valgt til forhandlingssekretær i LO, der han var hovedkasserer fra 1969 til 1977. I dette vervet var han hovedansvarlig for forvaltninga av organisasjonens midler, noe som førte til ei rekke andre oppgaver innen Samvirke forsikring, Landsbanken, A-pressen og Folkets hus.

Strand var medlem av det regjeringsoppnevnte utvalget som forberedte innføringa av folketrygda i 1966. Han var også ei tid medlem av Oslo bystyre for Arbeiderpartiet.

Fra 1989 til 2003 var Strand forbundsleder i NPF, og han utøvde i denne sammenheng et stort engasjement særlig for sjuke og pleietrengende eldre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]