Einar Riis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Einar Riis
Født19. oktober 1922
Død30. mai 2006 (83 år)
Nasjonalitet Norge

Einar Riis Johannessen (født 19. oktober 1922 i Vestre Aker i Oslo, død 30. mai 2006 i Arvika i Sverige) var en norsk agent i Special Operations Executive (SOE) under andre verdenskrig.

Innsats under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Som SOE-agent under den andre verdenskrig var Johannessen involvert i sabotasjeaksjoner i Oslo, hvor han i april 1943 blant annet deltok i Operasjon Mardonius sammen med andre SOE-agenter som eksempelvis Max Manus.[1] Som en konsekvens av Operation Mardonius, måtte Johansen umiddelbart flykte til Sverige, for ikke lenge etter å ende i Canada og Little Norway, hvor han ble utdannet til Spitfire-pilot, sammen med blant andre Jo Benkow og Annæus Schjødt d.y.[trenger referanse]

Forretningsliv[rediger | rediger kilde]

Straks etter at krigen var over, ble Johannessen stasjonert i Napoli, Italia, hvor han ble involvert i flyforretninger, og hvor han ble en pioner på området, deriblant charter og kjøp og salg av fly. Etter kort tid flyttet han til Roma og fortsatte å utvide sine forretninger, spesielt fra den militære flyplassen, Ciampino. I 1961 startet han Riis Flyrederi, med tre Dakota og drev med utleie av disse flyene til andre flyselskaper.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Som en påskjønnelse for sin innsats som norsk olympia-attaché under OL i Roma i 1960, ble Einar Riis Johannessen i 1961 tildelt St. Olavs Orden Ridder av 1. klasse. På slutten av 1960-tallet flyttet Johannessen til Monaco hvor han bodde helt frem til han døde. Han døde under et ferieopphold på sitt feriested i Sverige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Max Manus (1945). Det vil helst gå godt. Oslo: Steensballe. s. 186-187.