Einar Riis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Einar Riis
Født19. oktober 1922
Død30. mai 2006 (83 år)
NasjonalitetNorge

Einar Riis Johannessen (født 19. oktober 1922 i Vestre Aker i Oslo, død 30. mai 2006 i Arvika i Sverige) var en norsk agent i Special Operations Executive (SOE) under andre verdenskrig.

Innsats under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Som SOE-agent under den andre verdenskrig var Johannessen involvert i sabotasjeaksjoner i Oslo, hvor han i april 1943 blant annet deltok i Operasjon Mardonius sammen med andre SOE-agenter som eksempelvis Max Manus.[1] Som en konsekvens av Operation Mardonius, måtte Johansen umiddelbart flykte til Sverige, for ikke lenge etter å ende i Canada og Little Norway, hvor han ble utdannet til Spitfire-pilot, sammen med blant andre Jo Benkow og Annæus Schjødt d.y.[trenger referanse]

Forretningsliv[rediger | rediger kilde]

Straks etter at krigen var over, ble Johannessen stasjonert i Napoli, Italia, hvor han ble involvert i flyforretninger, og hvor han ble en pioner på området, deriblant charter og kjøp og salg av fly. Etter kort tid flyttet han til Roma og fortsatte å utvide sine forretninger, spesielt fra den militære flyplassen, Ciampino. I 1961 startet han Riis Flyrederi, med tre Dakota og drev med utleie av disse flyene til andre flyselskaper.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Som en påskjønnelse for sin innsats som norsk olympia-attaché under OL i Roma i 1960, ble Einar Riis Johannessen i 1961 tildelt St. Olavs Orden Ridder av 1. klasse. På slutten av 1960-tallet flyttet Johannessen til Monaco hvor han bodde helt frem til han døde. Han døde under et ferieopphold på sitt feriested i Sverige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Max Manus (1945). Det vil helst gå godt. Oslo: Steensballe. s. 186-187.