Einar Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den tidligere Mjøndalen-spilleren Einar «Gubbe» Andersen, se Einar Andersen (Mjøndalen)
Einar Andersen
Bror
Født24. desember 1929
Drammen, Norges flagg Norge
Død19. januar 2001 (71 år)
Sandefjord
BeskjeftigelseFotballspiller, bandyspiller, ishockeyspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
SportBandy, Fotball, Ishockey, Tennis
Klubb(er)Drafn
Nasjonale titler11

Einar «Bror» Andersen (1929–2001) var en idrettsutøver fra Drammen. Han representerte Drafn i bandy, fotball og ishockey og spilte på landslaget i både bandy og ishockey. Han tok 11 NM-titler i bandy med 23 år mellom første og siste kongepokal.[1] Einar Andersen er kjent under kallenavnet «Bror», og i Sverige som «Brorsan».

Bandy[rediger | rediger kilde]

Som 17-åring spilte Andersen seg inn på førstelaget til Drafn i en tid da laget var ledende i landet. Denne plassen beholdt han i 25 år og var med på samtlige av Drafns triumfer på 1950-, 1960- og første halvdel av 1970-tallet. Han fikk med seg 11 norgesmesterskap og 400 obligatoriske kamper. Andersen la opp i 1973.

Andersen var gjennom en årrekke sentral på det norske landslaget. Under OL i Oslo i 1952, da bandy var prøvegren, scoret han det avgjørende målet da Norge slo Sverige 2–1. Dette var første gang at Norge slo Sverige i en landskamp i bandy. Andersen var også med på sølvlaget under VM i 1965 i Sovjetunionen. Til sammen fikk han 31 landskamper. Han var den første nordmann som oppnådde 25 landskamper.[2]

Ishockey[rediger | rediger kilde]

Drafns bandyspillere begynte i 1952 å spille ishockey ved siden av bandyen. «Knickers Lions» spilte seg opp fra 4. til 1. divisjon og Andersen spilte seg inn på landslaget. Han hadde gitt seg med ishockey da Drafn la ned aktiviteten i 1960.

Da Johanneshov ishockeystadion i Stockholm ble innviet i 1955 med en landskamp mellom Norge og Sverige, var det på forhånd store spekulasjoner om hvem som skulle få æren av å score det første målet. De fleste regnet med at det ville bli svenskenes toppscorer Sven Tumba. Det viste seg at det ble Einar «Bror» Andersen som scoret først. Det vakte stor oppsikt at denne prestasjonen ble utført av en norsk bandyspiller. Verdens Gang skrev følgende om hendelsen:

Einar Bror Andersen fra Drafn fikk tidlig i første periode tak i pucken i eget forsvarsfelt, satte opp sitt morderiske tempo på skøytene og fløy fra hele svenskeforsvaret. Litt ut til høyre for mål smelte han til pucken og den spratt inn i motsatt hjørne. Tumba og hans kamerater var temmelig lange i ansiktet. Tenk at en nordmann skulle bli den første. Nordmennene fikk seg en god latter i sin boks. Og så «Brorsan» da, han som ikke kan skyte – sa gutta.

VG 16. desember 1961[3]

Etter karrieren[rediger | rediger kilde]

Drafn nominerte Andersen til Egebergs ærespris, men komiteen syntes at idrettene han hadde utmerket seg i var for ensartede til at han kunne tildeles prisen.[4] Etter sine aktive år som lagspiller i fotball, bandy og ishockey, begynte «Bror» Andersen med tennis, og sikret seg en rekke norgesmesterskap i veteran-klassen. Det siste norgesmesterskapet i tennis tok han så sent som i 1998, tre år før han døde.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Har vunnet 11 NM». Drammens Tidende. 1. februar 2010. Besøkt 8. mars 2013. 
  2. ^ *Riis, Arne (red.) (1970). Norges Bandyforbund 1920-1970. Oslo: Grøndahl & søn. s. 81. 
  3. ^ Verdens gang 16. desember 1961
  4. ^ Aftenposten Morgen – 31. januar 2001. Nekrolog Einar «Bror» Andersen