Bøkelavspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eilema sororcula»)
Bøkelavspinner
Bøkelavspinner
Nomenklatur
Eilema sororculum
Hufnagel, 1766
Populærnavn
Bøkelavspinner
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektEilema
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa og Asia
i Norge på kysten av Aust- og Vest-Agder.

Bøkelavspinner (Eilema sororculum) er en av lavspinnerne i familiegruppen bjørnespinnere (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Bøkelavspinner ligner litt på de andre lavspinnerne i slekten Eilema, men er helt gyllen gul, i motsetning til de andre som ofte er mer eller mindre grå. For sikker artsbestemmelsen må artens genitalier undersøkes.

Framvingene er ensfarget gyllen-gule. Bakvingene er ensfarget gul, men noe mindre gyllen (blekere gul). Bakkroppen er gulaktig grå, og gul bakerst. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 25 og  31 millimeter.

Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).

Larvene er behåret med brun-svarte hår. Hårene er arrangert i dusker på hvert ledd. Disse danner rekker av hårdusker bakover kroppen. Larvens kropp har oransje flekker på hvert ledd, og disse danner en dobbelt linje på larvens ryggside. På ledd 1,3,7 og 11 er det noen lengre hårdusker. Utvokst blir den ca. 2 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bøkelavspinner finnes i edelløvskog. Flygetiden er i mai og juni. Den er kvelds- og nattaktiv.

Hunnen legger omtrent 100 egg rett på næringsplanten, eggene legges i små grupper .

Bøkelavspinner tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Puppestadiet tilbringes ofte i en barksprekk eller lignende. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning.

Larvene lever på ulike lav, og den overvintrer i puppestadiet. Puppen klekkes om våren.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bøkelavspinner er utbredt i Europa. Den finnes øst gjennom Asia til Japan.

Den er funnet i Norge på kysten av Aust- og Vest-Agder. Finnes langs kysten av det sørlige Sverige, Danmark og Finland.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Eilema betyr omsluttet, spole, og slekten har trolig fått navnet fordi noen arter bretter eller «ruller» vingene rundt kroppen som en spole når den hviler. Navnet sororculum betyr lillesøster. På svensk heter den Guldgul lavspinnare, på engelsk Orange Footman

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]