Eikelurvemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eikelurvemåler
Nomenklatur
Biston strataria
Hufnagel, 1767
Populærnavn
Eikelurvemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektBiston
Økologi
Habitat: i skog og parker
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika og Midtøsten

Eikelurvemåler (Biston strataria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er hovedsakelig knyttet til eik og finnes derfor bare i det sørligste Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingspenn 40 – 55 mm) og kraftig måler med avlange forvinger. Hannen har fjærformede antenner. Forkroppen er gråhvit med en mørk tegning på brystet, bakkroppen lysbrun. Forvingen er gråhvit med to brede, uregelmessige, brune, svartkantede tverrbånd, det ytterste av disse langs vingens ytterkant. Mellom de to brune tverrbåndene er det et smalt, ofte ufullstendig, svart tverrbånd. Bakvingen har bare ett brunt tverrbånd. Den ligner slektningen bjørkelurvemåler (Biston betularia), men kan kjennes på vingenes brune tverrbånd, dessuten flyr den tidligere på våren. Larven er mørkebrun og litt knudrete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til eikeskog hos oss, men larvene kan også forekomme på andre trær enn eik. De voksne målerne flyr i mars – mai.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eikelurvemåleren finnes over det meste av Europa, unntatt lengst i nord, dessuten i Nord-Afrika og Midtøsten. I Norge følger den eikeskogens utbredelse og er funnet vest til Vest-Agder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]