Eikeduskspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eikeduskspinner
Nomenklatur
Meganola strigula
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
eikeduskspinner
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieBåtspinnere
SlektMeganola
Økologi
Habitat: eikeskog
Utbredelse: Europa; i Norge langs kysten på Øst- og Sørlandet

Eikeduskspinner (Meganola strigula) er en sommerfugl som tilhører familien båtspinnere (Nolidae). Denne uanselige, gråspraglete arten forekommer i Norge bare langs kysten vestover til Vest-Agder, men kan noen ganger være ganske vanlig i eikeskog.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 22 mm), gråhvit spinner, kan minne om et mott. Hodet er forholdsvis stort og bredt med små fasettøne, antennene er smalt fjærformede og rundt halvparten så lange som forvingene. Kroppen er forholdsvis slank, sylindrisk og gråhvit, brystet, men noen brune flekker. Forvingene er avrundet trekantede, gråhvite med tre mer eller mindre tydelige, bølgete, mørkebrune til svarte tverrbånd, dessuten noen mørkere flekker og korte, mørke lengdestreker nær ytterkanten. Bakvingene er lysgrå. Begge vingepar har middels lange, grå hårfrynser langs ytterkantene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Eikeduskspinneren lever først og fremst i eikeskoger, og larvene lever på eik, kanskje av og til på bøk, lind og plommetrær. Den foretrekker varme og tørre områder. De voksne sommerfuglene flyr mellom kronene på eiketrær fra skumringen til midnatt i juni – juli. Særlig hannene kan lokkes til lys, begge kjønn kommer også til sukkeråte. Hunnen legger ca. 50 egg på undersiden av eikeblader, larvene klekkes i juli – august og begynner å spise. De overvintrer som halvvoksne og fullfører utviklingen neste vår. Larven spiser på bladene fra midten og utover, slik at bare hovednervene står igjen. Den utvokste larven spinner seg inn i en hard, båtformet, brun kokong som er festet til en kvist, der den forvandler seg til en puppe. Den voksne sommerfuglen klekkes etter tre til fire uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eikeduskspinneren finnes over det meste av Europa utenom de nordligste delene, helt øst til Uralfjellene. I Norge finnes det ved kysten av Østlandet og Sørlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]