Ehsan Arjemandi Baloch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ehsan Arjemandi
Født30. juni 1970Rediger på Wikidata (53 år)
NasjonalitetNorge

Ehsan Arjemandi (født 30. juni 1974 i Pahra i Balutsjistan i Iran) er en norsk statsborger som ble bortført av ukjente menn i sivile klær ved et sjekkpunkt i den pakistanske provinsen Balutsjistan den 7. august 2009. Arjemandi er tidligere generalsekretær i Greater Balochistan Libration Organisation. Han var leder i organisasjonen fra 2006 til 2008. Arjemandi er tidligere FN-flyktning og har bodd i Pakistan, før han flyktet til Norge, hvor han bosatte seg i 1990.

Bortføringen bærer merket til den pakistansk etterretningen ISI, og skyldes etter all sannsynlighet Arjemandis politiske engasjement. I juli 2010, bekreftet pakistanske myndigheter ved innenriksminister Rehman Malik at Pakistan holder Ehsan Arjemandi fanget. Malik sa da at Ehsan var under arrest fordi han hadde reist på falske papirer, og at han derfor måtte stå til ansvar for en domstol i Pakistan. Øyenvitner fortalte i november 2010 at de hadde sett Arjemandi i et militærfengsel i Karachi. Han var da så utmattet han ikke klarte å stå oppreist, og det fryktes at han kan ha blitt utsatt for tortur under fengselsoppholdet, noe som er urovekkende i forhold til Arjemandis i utgangspunktet dårlige helse.

Norske myndigheter har forsøkt å få Arjemandi frigitt uten hell. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har blant annet tatt opp saken i et møte med Pakistans landbruksminister, og tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry har tatt opp saken med pakistanske myndigheter. Forsvarsminister Grete Faremo tok opp saken med lederen av den pakistanske etterretningen under et besøk i Pakistan i desember 2010.

I en åpen høring 9. mai 2011 om ”Bistand til nordmenn i utlandet” uttalte Høyres Peter Gitmark at nettopp denne saken står i en særstilling, ved at det er en norsk statsborger som er forsvunnet, kidnappet av et annet lands etterretningstjeneste.[1]

Ehsan Arjemandi ble satt fri den 25. august 2021 etter tolv år i pakistansk fangenskap uten lov og dom.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stortingsmelding 12 (2010/11)
  2. ^ Ansari, Atta (28. august 2021). «Fengslet nordmann satt fri i Pakistan». NRK. Besøkt 30. september 2022.