Eggkamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eggkamp.
Illustrasjonen fra den tyske boken Die Gartenlaube (1894) har tittelen Eierschlagen, og viser to voksne menn i eggkamp.

Eggkamp eller eggkakking er en lek som går ut på at to personer holder hvert sitt egg, og forsøker å knuse motstanderens egg med sitt eget. Leken er kjent over store deler av verden; i mange land forbundet med feiring av påsken eller av våren, da hønene igjen begynner å legge egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Norge[rediger | rediger kilde]

Leken var kjent i Skien på 1800-tallet. Å delta i eggkamp ble kalt «å kampe». Blant de som ofte deltok i denne aktiviteten var Henrik Ibsens far Knud Ibsen og hans barndomsvenner, som beskrev dette som noe de gjorde om våren tidlig på 1800-tallet. Aktiviteten er også beskrevet av folk som vokste opp i Skien femti år etter Knud Ibsen, rundt midten av århundret.

Den norske litteraturviteren og ibsenforskeren Jørgen Haave har i sin bok fra 2017 gjengitt beskrivelsen av leken slik:

Eggkamp «foregikk når en guttegjeng hadde samlet seg ved deres vanlige møtested i krysset mellom Skistrædet og Torggaden, det vil si ved det sydligste hjørnet av dagens Landmannstorg. Det var en merkelig samlingsplass i og med at kloakken rant åpen forbi akkurat der, men det brydde dem tydeligvis ikke. Noen av byguttene ropte skjellsord og hånlige bemerkninger etter byoriginaler, bønder og andre fattigfolk. To av guttene sto mot hverandre med hvert sitt egg i hånden. Spillet gikk da ut på at de slo eggene mot hverandre til taperens egg knuste. Som premie fikk den heldige vinneren sluke motpartens knuste egg rått».[1]

Sverige[rediger | rediger kilde]

I Sverige er leken kjent som äggpickning.

Storbritannia og USA[rediger | rediger kilde]

På engelsk kalles leken egg tapping.

Tyskland[rediger | rediger kilde]

På tysk kalles leken Ostereititschen, som betyr «påskeeggkakking» – fordi den tradisjonelt har blitt lekt i forbindelse med påsken – eller Eierschlagen.

Verden for øvrig[rediger | rediger kilde]

Ifølge en bok som kom ut på norsk i 1984, er leken kjent fra Syria, Afghanistan og deler av Sovjetunionen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]