Edward Thornton (1766–1852)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edward Thornton seilte med HMS «Victory» til Sverige, forhåpentligvis var været ikke så friskt som vist i dette maleriet

Edward Thornton (født 22. oktober 1766 i London, død 3. juli 1852 i Plymouth i Devon i England) var en britisk diplomat, for ettertiden mest kjent for sitt arbeide som Storbritannias utsending til Sverige under Napoleonskrigene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i London som tredje sønn av en vertshusholder og ble foreldreløs i ung alder. Han fikk utdannelse ved Christ's Hospital og deretter ved Pembroke College i University of Cambridge.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Thornton ble britisk visekonsul i Maryland i juni 1793 og var Storbritannias ambassadør til USA fra 1800 til 1804. Han ble deretter stasjonert i Sverige som minister i desember 1807 til november 1808, med oppgaven å etablere en allianse mot Napoléon Bonaparte.

I oktober 1811 seilte Thornton med HMS «Victory» på et spesialoppdrag til Sverige og han forhandlet frem allianseavtaler med både Sverige og Russland, avtalene ledet frem til den sjette koalisjonen mot Frankrike og dets allierte under Napoléon Bonaparte. Thornton var med som britisk representant under forhandlingene i Kiel i januar 1814 som resulterte i Kielfreden hvor Danmark måtte avstå Norge til Sverige.

Edward Thornton fulgte den svenske kronprinsen Karl Johan under felttoget i Europa og var med han ved inntoget i Paris i 1814.

Han ble medlem av det kongelige råd (engelsk: Privy Council) i 1816. I juli 1817 ble han utnevnt til britisk minister til Portugal og sluttet seg til det portugisiske hoffet som da var i Brasil.

Fra april 1819 til mars 1821 var han ambassadør til Portugal, hvorpå han returnerte til Storbritannia. Thornton var igjen britisk ambassadør til Portugal fra august 1823 til august 1824. I perioden overrakte han Hosebåndsordenen til kongen av Portugal og ga assistanse til styresmaktene i forbindelse med opprøret i landet. Av den portugisiske kongen Johan VI ble Thornton utnevnt til greve av Cassilhas.

Edward Thornton ble innvalgt i Royal Society i juni 1810 og i 1822 ble han utnevnt til Knight Grand Cross, Order of the Bath. Han trakk seg tilbake fra diplomatiet i august 1824. I 1812 giftet han seg med Wilhelmina Kohp fra Hannover og de fikk en datter og seks sønner.

Etter han hadde trukket seg tilbake bodde han i Wembury House, Plymouth, Devon hvor han døde i 1852.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]