Edward M. House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Edward M. House

Edward Mandell House (født 26. juli 1858 i Houston i Texas, død 28. mars 1938 i New York) var en amerikansk diplomat og politiker. Han er vanligvis kjent under navnet Colonel House («oberst House»), selv om han ikke hadde militær erfaring, og hadde stor innflytelse over den amerikanske presidenten Woodrow Wilson som hans rådgiver i utenrikssaker inntil Wilson fjernet ham i 1919.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

House var sønn av en rik plantasjeeier og handelsmann i Galveston i Texas. Han gikk på skole i New England og begynte å studere ved Cornell University i Ithaca i 1877, men måtte slutte da faren døde. Tilbake i Texas drev han familiebedriften; siden solgte han plantasjene, investerte i bankvirksomhet, og flyttet til New York omkring 1902.

Da han bodde i Texas ble han involvert i politikken, og var med på å få valgt fire guvernører i Texas: James S. Hogg (1892), Charles A. Culberson (1894), Joseph D. Sayers (1898) og S. W. T. Lanham (1902). Mellom valgene fungerte han som en uoffisiell rådgiver for guvernørene, uten å tiltrekke seg videre oppmerksomhet. Det var Hogg som ga House tilnavnet «obersten» (Colonel) da han opptok ham i staben sin, et tilnavn House selv ikke kunne fordra. Etterhvert ble han en maktfaktor i det demokratiske partiet.

I 1911 ble House en nær venn og tilhenger av New Jerseys guvernør Woodrow Wilson, og hjalp ham med å vinne Demokratenes kandidatnominasjon til presidentvalget i 1912. Etter at Wilson var valgt til president, hjalp han ham med å velge en regjering. Han ble selv tilbudt en hvilken som helst stilling i regjeringen, men avslo, ettersom han mente at hans forhold til presidenten ville bli ødelagt dersom han fikk en offisiell stilling. I stedet fortsette han som Wilsons rådgiver.

House spilte en viktig rolle under første verdenskrig og på Paris-konferansen. Men da Wilson dro tilbake til USA fra Paris i februar 1919, overtok House hans plass i timannsrådet, hvor han gjorde kompromisser Wilson ikke ville akseptere. Ved midten av mars kom Wilson tilbake til Paris. Han hadde da mistet tiltroen til House.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)