Edward Eyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Edward Eyre
Edward John Eyre.jpg
Født5. august 1815
Død30. november 1901 (86 år)
Devon
Utdannet ved Sedbergh School
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, colonial administrator
Nasjonalitet Australia
Utmerkelser Founder’s Medal, Clarkemedaljen

Edward John Eyre (født 5. august 1815 i Whipsnade, Bedfordshire, død 30. november 1901) var en engelsk utforsker og oppdager av det australske kontinentet, koloniadministrator, og en omstridt guvernør på Jamaica.

Eyre, var under sine ekspedisjoner sammen med sin kompanjong Aboriginal Wylie, den første europeer som noen gang krysset kysten av Australbukta og Nullarbor-sletta over land i 1840-1841, på en nesten 2000 kilometer tur til Albany i Vest-Australia.

I tillegg til å utforske innlandet av Sør-Australia og New South Wales, var Eyre medvirkende til å opprettholde freden mellom de hvite nybyggerne og de innfødte aboriginerne langs Murray River. Fra 1848 til 1853 var han viseguvernør i New Munster-provinsen (dagens Sørøya) på New Zealand under ledelse av Sir George Grey. Han giftet seg med Miss Adelaide Ormond i 1850. Hun var datter av kaptein James Ormond.

Fra 1854 var han guvernør av flere britiske kolonier i Karibia. Etter Morant Bay-opprøret på Jamaica i 1865 fikk Eyre flere hundre innfødte pisket og drept, noe som i hjemlandet resulterte i krav om at Eyre skulle bli arrestert og stilt for retten for drap på svarte innfødte slaver på de karibiske øyene. To ganger ble Eyre stilt for retten etter tiltalte om mord, men tiltalte ble aldri rettskraftige.

I 1970 ble Edward Eyre posthumt hedret med et frimerke med hans portrett utgitt av Australia Post.

Eyresjøen og Eyrehalvøya i Sør-Australia er oppkalt etter han.