Hopp til innhold

Edradour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edradour
Etablert1825
LandStorbritannia
Nettstedwww.edradour.co.uk
Kart
Edradour
56°42′03″N 3°42′10″V
Edradour har de minste destillasjonsapparatene i Skottland

Edradour er Skottlands minste aktive destilleri. Det ligger ved byen Pitlochry i Perth and Kinross på den sørlige delen av The Highlands.

Historie[rediger | rediger kilde]

Edradour ble etablert som et kooperativt destilleri i 1825 av åtte lokale bønder i Pitlochry.[1] Edradour ble opprinnelig kalt The Glenforres Distillery, og firmaet bak destilleriet byttet navn til John McGlashan and Company i 1841. I 1886 overtok det amerikanske firmaet William Whiteley & Co Ltd destilleriet. Edradour forble i amerikansk eie til 1925, da det ble kjøpt av William Whitley fra Glasgow. Whitley brukte Edradour i blends som House of Lords og Kings Ransom, som den gang var kjent som verdens dyreste skotske whisky.[1] I 1947 fikk Edradour som et av de siste destillerier i Skottland installert elektrisitet.[2] I 1982 ble Edradour overtatt av Campbell Destillers som senere gikk inn i franske Pernod Ricard. I 1985 ble Edradour tappet som single malt for første gang.[3] I 2002 ble Edradour lagt ut for salg og kjøpt opp av det uavhengige Signatory Vintage. Navnet Edradour skal være en avledning av det gæliske «Edred dobhar» som betyr kong Edreds elv.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Edradour er Skottlands minste aktive destilleri, med en årlig kapasitet på 90 000 liter årlig. De produserer i snitt 12-14 fat whisky i uken, en produksjon de store destilleriene gjør på en dag. Edradour har også de minste lovlige destillasjonsapparatene – hadde de vært mindre, ville de etter loven av 1823 vært definert som mobile og dermed egnet for illegal hjemmebrenning.[4] Edradour har en wash-still og en spirit-still. Wash er vørter, altså den ferdig gjærede væsken fra det maltede kornet. I en wash-still destilleres vørteren til det som kalles for «low-wines» som har en alkoholprosent på 21-28 %, før den destilleres i en spirit-still og vil da ha en alkoholprosent på rundt 70 %. Vannet som Edradour bruker kommer fra elven som renner forbi destilleriet og denne kommer fra en kilde på fjellet Ben Vrackie (840 moh.) nord for Pitlochry.

Hos Edradour er det kun to ansatte som holder produksjonen igang.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Siden Edradour er et lite destilleri, har de ikke en stor produksjon av forskjellige typer single malt whisky. Hovedproduktet er en ti år gammel singel malt. Edradour lager i tillegg tre «Straight from the cask», rett fra whisky-fatet, whisky som ikke er tynnet ut med vann, og holder derfor en alkoholprosent på mellom 47 og 58 volumprosent alkohol.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Michael Jackson, Whisky - den store kulturguiden om whisky. Pegasus forlag 2007
  2. ^ Edradour Arkivert 3. november 2010 hos Wayback Machine. thewhiskyguide.com
  3. ^ Edradour scotchwhisky.net
  4. ^ Edradour undiscoveredscotland.co.uk