Hopp til innhold

Edderkoppens spinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edderkoppens spinn
orig. The Big Combo
Generell informasjon
Utgivelsesår1955
Prod.landUSA
Lengde87 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJoseph H. Lewis
MusikkDavid Raksin
Prod.selskapAllied Artists Pictures
Eksterne lenker

Edderkoppens spinn (originaltittel: The Big Combo) er en amerikansk film noir fra 1955 regissert av Joseph H. Lewis. Hovedrollene spilles av Cornel Wilde, Richard Conte and Brian Donlevy, samt Jean Wallace, Wildes daværende kone.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Politimann Leonard Diamond er på et personlig korstog for å få tak i den sadistiske gangsteren Mr. Brown. Men han er samtidig besatt av Browns kjæreste, den suicidale Susan Lowell. Hans viktigste mål som etterforsker er å avdekke hva som egentlig skjedde med en kvinne kalt Alicia. Diamond får etter hvert vite, gjennom en av Browns tidligere medskyldige, Bettini, at Alicia faktisk var Browns kone.

Bettini mistenker at Alicia ble sendt til Sicilia sammen med den tidligere mafia-sjefen Grazzi, deretter myrdet, bundet til et anker og senket i vannet. Diamond stiller spørsmål til en svenske ved navn Dreyer, som var skipper på båten som Brown skal ha brukt til disse mordene. Skipperen driver nå en antikvitet-butikk, men butikken blir egentlig eid av Brown. Dreyer nekter for at han var involvert i kriminalitet, og ønsker ikke å avsløre noe til Diamond. Men han blir likevel myrdet av McClure kort tid senere, etter at Dreyer forlot butikken sin senere samme dag.

Mr. Brown bestiller et leiemord på Diamond. Men når Fante og Mingo reiser til Diamonds leilighet, skyter de ved en feiltakelse Diamonds kjæreste Rita i stedet. I mellomtiden ønsker en av Mr. Browns viktigste håndlangere, McClure, å ta kontroll over alle Browns kriminelle virksomheter. Han planlegger sammen med Fante og Mingo å ta Mr. Brown i bakhold, men de legger deres egne planer om å forråde og myrde ham.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]