Edderkoppen (TV-episode)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Edderkoppen (TV-film))
Hopp til navigering Hopp til søk
Edderkoppen
Edderkoppen
Den franske kommissæren (Jack Fjeldstad) får merkelige saker å løse, her på et bilde fra 1958
Generell informasjon
SjangerGrøsser
Utgivelsesår1973
Prod.landNorsk
Lengde25 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseTilatt for alle (Norge)
Bak kamera
RegissørRobert Williams
ProdusentIvar Dovland
(produksjonsleder)
ManusforfatterHarald Tusberg
(dramatisering)
Basert påHanns Heinz Ewers' novelle Die Spinne
Lotte Holmboe
(oversettelse)
SjeffotografMagne Hollevik
KlippKjell Hartløv
Bjørn Lien
Foran kamera
MedvirkendeBjørn Skagestad
Bonne Gauguin
Ragnhild Nygaard
Jack Fjeldstad
Eilif Armand
Prod.selskapNRK
Eksterne lenker

Edderkoppen er en episode i TV-serien Et lite grøss?.[1] Regissør var amerikanske Robert Williams.[1] Harald Tusberg sto for dramatiseringen av Hanns Heinz Ewers' novelle Die Spinne,[1] som utkom i 1908. Den ble sendt på NRK Fjernsynet 17. november 1973.[1] Programmet var i sort-hvitt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen finner sted i Paris rundt 1930. To mennesker har begått selvmord gjennom å henge seg i gardinsnora på samme hotellrom (nummer syv) to fredager på rad. En ung student trenger et gratis rom og er villig til å flytte inn på det «hjemsøkte» rommet. Han har en teori, basert på numerologi, som han framlegger for en politimann. Selvmordene ble begått klokka syv. I den årstiden, på det tidspunktet, går også solen ned. Timen når solen går ned tilføres kvadratet av sin egen kraft: En astrologisk styrke på syv ganger syv. I den arabiske uken er fredag den syvende dag. Den syvende time på den syvende dag er den astrologiske dødstimen. Studenten vil oppholde seg i rommet ei uke. Han ser ut av hotellvinduet og får øye på en ung kvinne med bobfrisyre bak et vindu på den andre siden. De vinker til hverandre

Neste morgen ser han en edderkopp, som han vil drepe, men hotellvertinnen får forhindret det. Hun sier at hunnedderkoppen spiser opp sin make når hun er trøtt av ham. Hunnedderkoppen lokker, hypnotiserer maken og får ham til å like det. Når hun vil spise ham, er det akkurat som om han vil det selv.

Studenten ser kvinnen bak vinduet i dag også. De «prater» med hverandre via håndbevegelser. Det samme skjer flere dager etter hverandre. Studenten føler seg tiltrukket av henne, men han føler også en underlig, sugende angst. En natt har han mareritt om at edderkopper kryper på kroppen hans. Fredag 7. november noterer mannen at han ikke vil se ut mer. Han skriver: «Ser jeg på henne, må jeg gjøre det som hun...». Han krøller arket og setter fyr på det. Når mannen ser ut av vinduet, oppdager han at kvinnen også holder et brennende ark. Mannen ringer til politimannen om den mystiske kvinnen. Hun tvinner en telefonledning slik at den ser ut som en hengeløkke. Mannen henter en pistol for å drepe henne, men kaster den bort. Kvinnen folder ei gardinsnor slik at den også ser ut som ei hengeløkke. Kommissæren ankommer hotellrommet og oppdager den unge mannen hengt. Han beordrer en gendarm til å oppsøke kvinnen i hennes rom, men det eneste han ser er mye spindelvev. En edderkopp kryper på den døde mannens hals.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i Et lite grøss? : Edderkoppen på tv.nrk.no