East Melbourne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
East Melbourne
LandAustralias flagg Australia
DelstatVictorias flagg Victoria
StorbyområdeMelbourne
LokalstyreCity of Melbourne
Postnummer3002
Areal1,9 km²
Befolkning4 330 (2006)
Bef.tetthet2 278,95 innb./km²
Høyde o.h.32 meter
Kart
East Melbourne
37°48′47″S 144°59′06″Ø

East Melbourne er en bydel i Melbourne i Australia. Den ligger i lokalstyret City of Melbourne, og rett øst for Melbourne sentrum. Ved folketellingen i 2006 hadde East Melbourne 4330 innbyggere.

Bydelen er et lite område i det sentrale Melbourne mellom Richmond og Melbourne sentrum. Området avgrenses av Spring Street, Victoria Parade Punt Road/Hoddle Street og Burton Avenue.

East Melbourne er en av Melbournes eldste bydeler og huser flere viktige regjerings-, helse- og religiøse institusjoner. East Melbourne har siden starten vært en overklassebydel og har noen av de eldste viktorianske husene i Melbourne.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bydelen ble planlagt i 1837 av landmåleren Robert Hoddle, men ble ikke bosatt før i 1840, etter Fitzroy og Collingwood. Blant de første bosetterne var Charles La Trobe som bygget hus her i 1840. Gateplanen ble vedtatt i juli 1849.

Landemerker og bygninger[rediger | rediger kilde]

Delstatsparlamentet i Victoria

I East Melbourne ligger flere av Melbournes landemerker.

På Spring Street finnes flere regjeringsbygg knyttet til delstatsmyndighetene i Victoria. Blant annet parlamentet i Victoria som ble bygget i 1857. East Melbourne har dessuten flere parker og åpne områder som stammer fra viktoriansk tid. Blant annet Treasury Gardens og Fitzroy Gardens.

Sport[rediger | rediger kilde]

Melbourne Cricket Ground ligger i Jolimont i East Melbourne og er Melbournes hovedarena for cricket og australsk fotball.

Transport[rediger | rediger kilde]

East Melbourne trafikkeres av flere trikkelinjer langs Wellington Parade og Victoria Parade og to jernbanestasjoner Parliament jernbanestasjon (som er del av den underjordiske City Loop) og Jolimont jernbanestasjon.