Earle Page

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Earle Page
EarlePage.jpg
Født 8. august 1880
Grafton
Død 20. desember 1961
Sydney
Lungekreft
Parti National Party of Australia
Nasjonalitet Australia
Utmerkelser Q12177415
Alma mater University of Sydney

Earle Page (født 8. august 1880 i Grafton, New South Wales i Australia, død 20. desember 1961) var den 11. statsministeren for Australia, og han er til dags dato den australske politikeren som har sittet lengst som føderal parlamentariker i hele den australsk historien. Page satt sammenhengende i det australske parlamentet i hele 41 år og 361 dager.

Page ble utdannet ved Sydney Boys High School og senere ved University of Sydney, hvor han ble uteksaminert med en grad innen medisin i 1901. Han arbeidet deretter ved Sydney's Royal Prince Alfred Hospital, hvor han møtte Ethel Blunt, en sykepleier, som han giftet seg med i 1906. I 1903 åpnet han en privat sykehuspraksis i Grafton, og i 1904 ble han en av de første i personene i Australia som eide sin egen bil. Han praktiserte medisin i Sydney og Grafton før han vervet seg til det australske militæret som en medisinsk offiser under den første verdenskrig. Han hadde sin militære utenlandstjeneste i Egypt under denne krigen. I mellomkrigstiden begynte Page med landbruk. Han begynte sin karriere som politiker med å bli valgt til borgermester for byen Grafton.

I 1919 ble Page valgt inn til Representantenes hus for distriktet Cowper som kandidat for bøndene og Settlers Association of New South Wales, som i 1920 ble slått sammen med flere andre rural-baserte partier for å danne det politiske partiet Country Party. Page ble denne partiets leder i 1921. Page satt som den første visestatsministeren for Australia. Dette var en embetstittel som ikke offisielt eksisterte i Australia før i 1968. Siden den gang har Country Party vært medlem av nesten samtlige australske samlingsregjeringer der Australian Labor Party ikke har vært medlem. Page fortsatte med hans profesjonelle medisinsk praksis, og den 22. oktober 1924 måtte han fortelle sin beste venn, Thomas Cole, nyheten om at hans kone Mary Ann Crane akkurat hadde dødd på operasjonsbordet på grunn av komplikasjoner etter en operasjon mot tarm eller magekreft.

Page hadde en sterk tro på en ortodoks finans og en heller konservativ politikk, unntatt når det gjaldt velferden til bøndene, da var han glad for å se at offentlige penger ble brukt fritt. Page var også en tilhenger av de høye tollbarrierene som skulle beskytte næringsveiene som fantes på den australske landsbygda. Page var den første kansleren ved University of New England, som ble etablert i 1954. Da han var 81 år gammel, ble han diagnostisert av lungekreft og han ble for syk til å fortsette med sitt politiske liv.

Page var blitt komatøs før det neste valget, og han kom aldri til bevissthet igjen. Han døde noen dager senere, mens han var innlagt på Royal Prince Alfred Hospital. En forstad i byen Canberra ble kalt Page til minne om ham. Earle Page College, et boligområde i nærheten av University of New England, ble grunnlagt i hans ære. I 1957 ble en ny bygning ved Royal Prince Alfred Hospital åpnet og den ble kalt Page Chest Pavilion. I 1975 ble han hedret med et frimerke som bærer hans portrett og som ble utstedt av Australia Post.