Eóganachta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over de viktigste kongedømmene og regionene i Irland rundt år 700

Eóganachta eller Éoganachta var en av de viktigste dynastiske grupperingene i Irland i tidlig kristen tid/tidlig middelalder. Ifølge tradisjonen ble dynastiet grunnlagt av Eógan, konge av Mumu og eldste sønn av den halvmytologiske 200-talls kongen Oilill Ollum. De dominerte Mumu (tilsvarer omtrent dagens provins Munster), og betraktet seg selv som herskere av Leth Moga, den sørlige delen av Irland. Deres symbolske politiske sentrum var Caísel, som hadde en tilsvarende funksjon for Eóganachta som Tara hadde for Uí Néill. Tittelen konge av Caísel ble gitt til den mektigste blant klanlederne innenfor Eóganachta som konge av Tara var tittelen for den fremste blant Uí Néill, og som kongen av Tara gjorde krav på overherredømmet over Irland gjorde kongen av Caísel krav på Leath Moga, hele den sørlige halvdelen av øya. I perioder hadde de virkelig kontroll over den sørlige delen, og i første halvdel av 800-tallet utfordret de Uí Néills posisjon som det dominerende dynastiet i Irland.

Eóganachta hadde sterke bånd til kirken, og Emly var deres kirkelige maktbase. Dette abbediet/bispesetet var kontrollert av Eóganachta gjennom hele middelalderen. Den kanskje mest kjente lederen av Eóganachta var Feidlimid mac Cremthanin, som var konge av Mumu (820847), og samtidig abbed i både Clonfert og Cork abbedi. Han gis i noen kilder også tittelen biskop av Emly. Ifølge Inisfallen-annalene var han også overkonge av Irland. Det er nok en overdrivelse, men han utfordret både Conchobar mac Donnchada og Niall Caille, og ble først beseiret av Niall i 841. Etter sin død ble han betraktet som en helgen i noen martyrologier.

Etter Feidlimids tid gikk Eóganachtas makt tilbake, og i stedet for å utfordre Uí Néill i Míde og Leinster, måtte de forsvare sitt eget territorium mot Uí Néill, de nye norrøne bosetningene i Cork og Limerick, og indre splittelse. Under Cerball mac Dunlaige rev Osraige seg løs fra Eóganachts innflytelse. Så vokste Dal Cais i innflytelse, og utfordret Eóganachta nordfra. Mathgamain mac Cennetig fra Dal Cais ble i 960 den første konge av Caisíl fra en annen klan enn Eóganachta, og under hans bror Brian Boru og hans etterfølgere ble Eóganachta detronisert.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Donnchadh Ó Corraín, «Vikings in Ireland and Scotland in the Ninth Century». I: Peritia 1998. Årbok for Medieval Academy of Ireland. issn 0332-1592 pdf
  • Donnchadh Ó Corraín, The Vikings & Ireland,
  • Annalene av de fire mesterne
  • Ulsterannalene

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]