Dyssehaugene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dyssemoene (eller Tyrn Gorthad) er en rekke åser i J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard. De er plassert i den østlige delen av Hobsyssel, mellom Gammelskogen og landsbyen Bri. Det står skrevet at de første haugene ble laget i det første tidevervet (menneskenes første tid) da stedet ble brukt som begravelsessted. De ble egentlig bygget av menneskene som gravkammere, men åndene inne i haugene ble til mannevonde ånder, kalt Haug-vetter. Mennene som ligger der skal en gang ha vært store konger blant menn.

På toppen av åsene er det store steiner som skaper bueganger. Det er idet Frodo går gjennom en av disse at han finner seg selv alene, de andre er ikke lenger å se.

I Ringens brorskap reiser Frodo, Sam, Munti og Pippin gjennom Gammelskogen. På veien møter de Tom Bombadil. På veien videre fra Bombadil mot Bri blir følget tatt til fange inne i Dyssene av Haug-vettene. Frodo våkner av en trolldomssøvn og ser sine venner kledt i hvitt og sovende av en fortryllelse. Frodo synger en sang Tom Bombadil sa de skulle synge hvis de trengte hans hjelp. Bombadil redder hobbitene før han jager skrømtene på flukt. Det er her hobbitene får sine små sverd og andre smykker og skatter tar de også fra gravhaugens innhold, som Bombadil sprer utover gressbakken på haugene.