Dysmorfofobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Is this me mental disorder of looking.jpg

Dysmorfofobi (engelsk Body dysmorphic disorder, forkortet BDD) er en psykisk lidelse som kjennetegnes av overdrevent opptatthet av en innbilt, eller eventuelt reell, men minimal, defekt ved eget utseende.[1]

Klart adskilt fra andre sykdommer som ofte inkluderer feil kroppsinntrykk, som anoreksi. Det er heller ikke en psykose, som eksempelvis schizofreni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dysmorfofobi er antakelig langt vanligere enn tidligere antatt (0,7 - 2,3 %), og er fremdeles ukjent for mange klinikere. Lidelsen debuterer ofte i puberteten, og har et kronisk forløp uten adekvat behandling. Selv om tilstanden synes triviell for utenforstående, har den betydelige konsekvenser i form av sosial isolering, arbeidsuførhet, unødvendig kosmetisk kirurgi, psykiatrisk komorbiditet, selvmordsforsøk og selvmord. Mange søker behandling hos dermatologer og kosmetiske kirurger, uten dokumentert effekt, snarere med forverring som resultat.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Behandling av lidelsen er medikamentell og kognitiv terapi.

I 2016 utviklet og testet forskere ved Karolinska Institutet en ny form for Kognitiv adferdsterapi gjennomført på internett med gode resultater.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.