Røsslyngmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dyscia fagaria»)
Røsslyngmåler
fra British Entomology Volume 1 av John Curtis
Nomenklatur
Dyscia fagaria
(Thunberg, 1784)
Populærnavn
røsslyngmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektDyscia
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet

Økologi
Habitat: lynghei og myrer
Utbredelse: den palearktiske sone

Røsslyngmåler (Dyscia fagaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge er den funnet spredt langs kysten til Rogaland, men den er sjelden og listet som kritisk truet (CR) på den norske Norsk rødliste for arter 2021.[2]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 31 – 40 mm), middels kraftig, lyst askegrå måler. Hannen har fjærformede antenner. Forvingen har to mer eller mindre tydelige, mørke tverrlinjer som avgrenser et trapesformet område, midt i dette en rund, mørk flekk.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Røsslyngmåleren lever på lynghei og torvmyrer. Larvenes næringsplanter er røsslyng (Calluna vulgaris) og andre lyng-arter (Erica spp.). Biotopen er lynghei nær kysten. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa fra Storbritannia i vest til Ukraina i øst, men det er en del huller i utbredelsen innimellom. Den finnes også videre østover til Stillehavet.

Arten er funnet spredt fra Tysvær i Rogaland til Hvaler i Østfold. Det er ingen funn fra indre Oslofjord. Til sammen er det 13 lokaliteter. Det er svært få funn fra senere år. Bare i den sørlige delen av Rogaland ser arten ut til å holde stand. Siste norske funn er fra Egersund fra mai 2014. På Lista hvor arten er funnet én gang (1997) er den senere søkt etter mange ganger uten resultat.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Trusler mot arten er gjengroing, slitasje og utbygging. Arten er inne i en negativ trend, og har i senere år forsvunnet fra den svenske vestkysten. Arten rødlistes i 2021 som kritisk truet CR.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 14. februar 2022. Besøkt 14. februar 2022. 
  2. ^ a b c Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av røsslyngmåler Dyscia fagaria for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]