Dyschiriodes politus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dyschiriodes politus
Nomenklatur
Dyschiriodes politus
Dejean, 1825
Synonymi
Dyschirius politus
Clivina politus
Hører til
Dyschiriodes,
graveløpere,
løpebiller
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Amerika
finnes i Norge
Inndelt i
  • politus

Dyschiriodes politus er en av billene i delgruppen (underfamilien) graveløpere (Scaritinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dyschiriodes politus finnes i nesten hele Europa, men mangler helt i sørvest. Den er utbredt i Nord-Amerika og Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dyschiriodes politus er mellom 4-5mm lang og mørkt bronsefarget, nesten svart. Den har en litt sylindrisk form på kroppen, med en metallisk glans, i motsetning til de like artene i slekten Clivina som har en matt farge (ikke metallisk). Mange av artene i denne slekten er like hverandre og er vanskelige å artsbestemme. Brystskjoldet (pronotum) er avskilt fra dekkvingene av en tydelig innsnøring (hals). Antennens tredje ledd er kortere enn andre leddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dyschiriodes politus finnes på steder med sandgrunn, vanligvis langs kysten. De lever som predatore på mindre dyr, særlig kortvinger i slekten Bledius.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]