Dyrsku'n

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dyrsku'n eller Seljordutstillinga Dyrsku'n er ei årlig landbruksmesse som arrangeres over tre dager den andre hele helga i september på Dyrskuplassen i Seljord i Telemark. Dyrsku'n blir arrangert og driftet av Dyrsku'n Arrangement AS som eies av stiftelsen Seljordutstillinga Dyrskun, der Seljord kommune og Telemark Landbruksselskap er stifterene. Siden 1977 har Seljord Idrettslag hatt ansvaret for matsalen.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Dyrsku'n har sine røtter i fesjåene som ble holdt i Vest-Telemark1850-tallet for å danne kurasen telemarksfeet. Det første fesjå ble arrangert i Kviteseid i 1856 etter initiativ fra statsagronomen Johan Lindeqvist. Da fesjåene ble en stor begivelse vokste det frem et behov for en fast plass med tilstrekkelig areal. Kommunestyret i Seljord søkte i 1865 Indre-Departementet om å få avholde et årlig dyrskue for Statens Regjering. Even Høyesen Nordgarden stilte med et 100 dekar stort område til disposisjon. Den 17. september 1866 ble så Statens første årlige Kvæg-Udstilling i Seljord arrangert.

Dyrsku'n i dag[rediger | rediger kilde]

I løpet av årene har Dyrsku'n utviklet seg til en folkefest med 70-80 000 besøkende, 550 utstillere og mange aktiviteter fordelt på det 150 mål store området. Husdyrutstillinga, ikke minst hesteutstillinga, står fortsatt sentralt i arrangementet, men det er også utstillinger av husflid og håndverk, skogsdrift og annet som knyttes til tradisjonelt og moderne landbruk og bygdeliv. I tillegg er det en stor salgsutstilling med en mengde varer og tjenester, samt underholdning av forskjellig slag, deriblant tivoli.

På Dyrskuplassen er det rekonstruert en husmannplass kalt «Sterke-Nils tunet» til minne om kraftkaren Sterke-Nils som ble født omkring 1720. På tunet blir det vist dyrehold og gårdsdrift fra gamle dager.

Andre arrangement[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1990-tallet ble det vanlig at Dyskueplassen ble bruk til andre arrangment i løpet av sommermånedene. Dette har utviklet seg til en rekke årlige arrangement på Dyskueplassen slik som:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]