Dyreassistert terapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dyreassistert terapi (DAT) er en type terapi der dyr deltar som del av behandlingen. DAT foregår som et hjelpemiddel i en større terapi med det formål å forbedre fysiske, sosiale, emosjonelle eller kognitive ferdigheter hos pasienten. DAT bidrar også til læring og motivasjon for deltakerne.

Et forsøk i Norge fant at mennesker med psykiske lidelser hadde utbytte av å jobbe med husdyr i landbruket. Ifølge forskeren som utførte undersøkelsen, ga slikt arbeid bedret selvfølelse, tro på egen mestring og redusert angst.[1][2] Dette supplerer undersøkelser som viser at kjæledyr har gunstig psykisk innvirkning.

DAT har imidlertid også møtt kritikk. Spesifikt har forskere ved det privatdrevne Emory University i Georgia, USA, kritisert tidligere undersøkelser som er gjort av terapi med delfiner.[3][4] Forskerne fant at undersøkelsene var feilaktig utført og at det ikke kunne føres bevis for noen langvarig effekt av delfinterapi.

Norsk organisasjon for dyreassistert terapi (NODAT) er en ideell humanitær organisasjon som har som formål å legge til rette for dyreassistert terapi i Norge. NODAT er den første organisasjonen for DAT i Norge. Organisasjonen har som mål å få dette tilbudet ut til flest mulig i Norge og tilbyr derfor omfattende kursing til frivillige, som finansieres av offentlige og private bidrag.[5]

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tilbyr (per 2023) teorikurs i dyreassistert terapi.[6] Dette gjøres i samarbeid med en privat bedrift, Dyrebar Omsorg AS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bente Berget – 'Dyreassistert terapi: effekter av arbeid med husdyr for mennesker med psykiske lidelser' PhD avhandling 2007
  2. ^ http://www.umb.no/21368[død lenke]
  3. ^ «Dolphin 'therapy' a dangerous fad, Emory researchers warn». medicalxpress.com (engelsk). Besøkt 3. august 2023. 
  4. ^ Marino, Lori; Lilienfeld, Scott O. – Anthrozoos Vol 20 No 3 2007 – Dolphin-Assisted Therapy: More Flawed Data and More Flawed Conclusions DOI:10.2752/089279307X224782
  5. ^ http://www.nodat.no Arkivert 9. juli 2017 hos Wayback Machine.
  6. ^ «Introduksjonskurs i dyreassisterte intervensjoner - dyreassistert terapi, pedagogikk, aktivitet og grønn omsorg | NMBU». www.nmbu.no. Besøkt 3. august 2023.