Dybbøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dybbøl ligger i Danmark
Dybbøl
Dybbøl
Dybbøl (Danmark)
Det nasjonale minnesmerket i Dybbøl

Dybbøl (tysk: Düppel) ligger i Sønderjylland og er en liten by med 2 477 innbyggere (2013)[1] i Dybbøl Sogn på Sundeved mellom Stenderup og Dybbøl Banke. Dybbøl kirke er byens kjennemerke, men det er Dybbøl mølle ved utkanten av Sønderborg, man først og fremst forbinder byen med.

Dybbøl har utvidet seg de senere år og ny bebyggelse er kommet til i byområdet. Byen ligger i Sønderborg kommune og hører til Region Syddanmark.

Opprinnelsen til navnet[rediger | rediger kilde]

Første leddet er et gammelt mannsnavn Dytti, etterleddet -bøl betyr enkeltgård. Navnet betyr altså «Dyttis enkeltgård», eller kanskje snarere «Dyttis udflyttergård». [2]

Dybbøls historie[rediger | rediger kilde]

Slaget ved Dybbøl i 1864 regnes for en viktig del av danmarkshistorien. Her ble krigen mellom tyskerne (prøysserne) og østerrikerne på den ene side og danskene på den andre avgjort. Kampene ved Dybbøl gjorde at Danmark tapte krigen og måtte avgi områdene Slesvig, Holsten og Lauenborg ved fredsslutningen. Det betydde også at Sønderjylland – dvs. området sør for Kongeåen og Ribe – ble avgitt til Tyskland og forble tysk inntil gjenforeningen i 1920, da grensen ble flyttet til sitt nåværende sted. Dybbøl ble etter dette et symbol på Danmarks nederlag og endelige opphør som europeisk krigsmakt.

Skansene ved Dybbøl[rediger | rediger kilde]

Den 5. juni 1848 fant det sted kamper mellom Danmark og Tyskland (Preussen), og her lyktes det danskene (til tross for at de var i mindretall) å holde stand mot de tyske troppene. Dette medførte at den danske stat i 1855 bevilget penger til tre sterke skanser ved Dybbøl, men arbeidet kom først i gang seks år senere i 1861. 10 skanser var ikke bygget ferdige da tyske soldater rykket fram i 1864 og tross visse hurtige utbedringer falt Dybbøls skanser den 18. april etter 34 dagers heftige beskytninger og Danmark måtte kapitulere. Tyskernes styrke var på 37 000 mann, mens danskenes var på 11 000. Ved slagets avslutning var 6 000 soldater blitt drept, såret eller tatt til fange. Av disse var godt over 4 800 dansker. Tyskerne bygget senere ut skansene fra 1865-70, blant annet ble Kongeskansen bygget i denne perioden, den skansen hvor den offisielle gjenforeningsfest fant sted 11. juli 1920.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistikbanken Tabel BEF44 (Besøkt 9. februar 2014)
  2. ^ Dybbøl Arkivert 16. juli 2006 hos Wayback Machine. – Udvalgte stednavnes betydning, NAVNEFORSKNING, Københavns Universitet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 54°54′N 9°43′Ø