Dvergbåtfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dvergbåtfly
Nomenklatur
Earias clorana
Linnaeus, 1761
Populærnavn
dvergbåtfly[1]
(lite båtfly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieBåtspinnere
SlektEarias
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa; i Norge sjelden på Østlandet og Sørlandet

Dvergbåtfly (Earias clorana) er en sommerfugl som tilhører familien båtspinnere (Nolidae). Denne lille arten med skarpt grønne forvinger og hvite bakvinger er ganske sjelden i Norge, og er funnet et titalls ganger langs kysten vestover til Vest-Agder.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 19 – 23 mm), gressgrønn og hvit spinner. Hodet, den fremste delen av brystet, forvingenes fremkant, bakkroppen og mesteparten av bakvingene er silkeaktig hvite. Mesteparten av brystet, forvingene og bakvingenes ytterkant er gressgrønne. Larvene varierer mye i farge, kan være gråhvite, grønnaktige eller rødbrune, med et bred, lys ryggstripe som er svart langs midtlinjen. Hodet er stort og lysgrønt, kroppen kledt med sparsomme, korte hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene leverpå ulike arter av vier, selje og pil (slekten Salix), spesielt kurvpil (Salix viminalis), selje (Salix caprea), gråselje (Salix cinerea), skjørpil (Salix fragilis), lappvier (Salix lapponum) og ørevier (Salix aurita). Man finner sjelden disse sommerfuglene langt fra vertsplantene. I Sverige ser arten ut til å være vanligst der pile-arter blir dyrket for produksjon av biodiesel. Voksne sommerfugler kan finnes mellom mai og august, det er trolig at det i alle fall noen ganger forekommer to generasjoner på en sommer. De flyr fra skumringen og et par timer framover og kommer av og til til lys, de kan også lokkes til sukkeråte.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dvergbåtfly forekommer i det meste av Europa, videre østover til Uralfjellene og den vestlige Sibir. I Norge er den bare funnet et fåtall ganger langs Østlands- og Sørlandskysten vestover til Vest-Agder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]