Durkkihanvárri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Durkkihanvárri
LandNorges flagg Norge
Kart
Durkkihanvárri
68°46′54″N 23°05′02″Ø
Durkkianvárri med steinformasjoner, fotografert 5. oktober 2020

Durkkihanvárri er et fjell som ligger rundt 20 kilometer sør for Kautokeino i Finnmark. Høyden over havet er 510 meter.

Sagn[rediger | rediger kilde]

I samisk tradisjon finnes følgende sagn om Durkkianvárri:

En familie hadde reinflokken sin ved Durkkinavárri. Julaften hadde foreldrene dratt av sted til gudstjeneste i Kautokeino, og lot barna være igjen hjemme med en tjenestepike som het Sara. Barna bråkte masse. En liten gutt holdt til i et telt sammen med en gammel kone. Gutten ville gjerne leke med de andre barna, men den gamle kona nektet ham det. De andre barna ble ustyrlige, og til slutt drepte de et annet barn og kastet tarmene til Sara. Hun ble livredd, og løp inn til den gamle kona og spurte hva hun nå skulle gjøre. Den gamle kona rådet Sara til å gjemme den lille gutten i en kløvbom og sette den ved teltveggen.

Tjenestepiken turte ikke være i teltet sammen med den gamle konen. Så steg månen ned på høyde med huggestabben, og stalloen hoppet ned. Stalloen drepte straks alle barna og gjorde dem om til stein. Da ble Sara enda reddere, og løp på nytt inn til den gamle konen for å spørre hva hun nå skulle gjøre. Den gamle konen rådet Sara til å ta den beste kjørereinen og sette av sted til kirkestedet Kautokeino. På kirkestedet fikk Sara varslet foreldrene, og med det samme.døde hun og ble til stein. Foreldrene dro straks tilbake til Durkkianvárri og ble omgjort til stein av stalloen. Bare den gamle konens telt berget, og hun kunne reise av sted.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hætte, Odd Mathis (2016). «Reinflokken som ble til stein.Opphavssagn om Durkkianvárri og Sárásuolu». Samebygder på Finnmarksvidda 2. Alta. s. 230–231. ISBN 978-82-690262-1-4.