Dupuytrens kontraktur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dupuytrens kontraktur i form av sammentrekning av senene til ringfingeren.
Behandling av Dupuytrens kontraktur med enzym som løser opp kollagenet i senene og gjør det mulig å rette ut fingrene. Bildene viser den samme handa før behandling, dagen etter og to uker seinere.

Dupuytrens kontraktur er en arvelig sykdom i bindevevet som fører til fortykninger, knuter og sammentrekninger av senedrag i håndflatene og etter hvert gjør det umulig å strekke ut hendene og fingrene. Oftest rammes ring- og lillefingeren, som blir fastlåst i en krum stilling. Sykdommen skyldes unormal oppsamling av kollagen i bindevevet.

Dupuytrens kontraktur er vanligst i Norden. I Sverige, der sykdommen også kalles «vikingasjukan», regner en med at åtte prosent av befolkningen har den. Dupuytrens kontraktur forekommer mye oftere hos menn enn kvinner.

Tradisjonelt har tilstanden blitt behandlet med kirurgi. En nyere metode er å sprøyte inn et enzym som løser opp og gjør bindevevet så skjørt at en kan bøye tilbake fingrene.

Sykdommen er oppkalt etter den franske legen Guillaume Dupuytren som i 1831 beskrev en kirurgisk operasjon for å rette opp tilstanden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]