Hopp til innhold

Dupuytrens kontraktur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dupuytrens kontraktur
Dupuytrens kontraktur er en type fibromatose, svulstlignende fortykkelse av bindevev, i håndflatene. Bildet viser sammentrekning av senene til ringfingeren. Blir kontrakturen værende vil ledd og andre strukturer blir fiksert i bøyd tilstand.
Område(r)Ortopedi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeM72.0
ICD-9-kode728.6
OMIM126900
DiseasesDB4011
eMedicine329414, 1238712
MeSHD004387
Behandling av Dupuytrens kontraktur med enzym som løser opp kollagenet i senene og gjør det mulig å rette ut fingrene. Bildene viser den samme handa før behandling, dagen etter og to uker seinere.

Dupuytrens kontraktur, palmar fibromatose eller «krokfinger»,[1] er en arvelig sykdom i bindevevet som fører til fortykninger, knuter og sammentrekninger av senedrag i håndflatene og etter hvert gjør det umulig å strekke ut hendene og fingrene. Denne typen fibromatose rammer oftest ring- og lillefingeren, som blir fastlåst i en krum stilling. Sykdommen skyldes unormal oppsamling av kollagen i bindevevet.

Dupuytrens kontraktur er vanligst i Norden. I Sverige, der sykdommen også kalles «vikingasjukan», regner en med at åtte prosent av befolkningen har den. Dupuytrens kontraktur forekommer mye oftere hos menn enn kvinner. Den rammer særlig eldre.

Tradisjonelt har tilstanden blitt behandlet med kirurgi. En nyere metode er å sprøyte inn et enzym som løser opp og gjør bindevevet så skjørt at en kan bøye tilbake fingrene.

Sykdommen er oppkalt etter den franske kirurgen Guillaume Dupuytren (1775–1835) som i 1831 beskrev en operasjon for å rette opp tilstanden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]