Alpehvitsoleie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Duppesoleie»)
Alpehvitsoleie
Nomenklatur
Ranunculus aconitifolius
L.
Populærnavn
alpehvitsoleie[1]
(duppesoleie, hvite dupper)
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøede planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenSoleieordenen
FamilieSoleiefamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: Europa

Alpehvitsoleie (Ranunculus aconitifolius) er en flerårig urt i soleiefamilien.

Den er middels høy med opprette, litt hårete stengler og er litt lavere enn slektningen kvitsoleie. Bladene er mørkegrønne med tre–fem lansettformede, tannete fliker. Midtfliken er helt fri fra resten av bladet. De hvite blomstene sitter i en forgrenet blomsterstand. Arten vokser på fuktige steder i fjellet som enger, åpen skog og langs bekker opp til 2600 moh. Alpehvitsoleie er utbredt i fjellområdene i Mellom- og Sør-Europa fra sørlige Tyskland til sentrale Spania, Nord-Italia og vestlige deler av tidligere Jugoslavia.[3][4][5]

En kultivar med fylte blomster, 'Flore Pleno', kalles «duppesoleie» og er en vanlig hageplante i Trøndelag og Nord-Norge. Den er blitt dyrket lenge i disse landsdelene og blir av og til funnet på steder der hageavfall er dumpet. Ettersom blomstene er fylte, setter den ikke frø, og det er ingen spredningsfare. I fremmedartslista har den status lav risiko.[6][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 14. april 2023. Besøkt 14. april 2023. 
  2. ^ a b Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for alpehvitsoleie Ranunculus aconitifolius som LO for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 21. september 2023. 
  3. ^ C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 118–119. ISBN 82-512-0355-4. 
  4. ^ E. Hörandl og E. von Raab-Straube. «Ranunculus aconitifolius». Ranunculeae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 22. juni 2019. 
  5. ^ «Ranunculus aconitifolius». Flora Europaea. Besøkt 12. juni 2016. 
  6. ^ «Hvite dupper, duppesoleie». Plantearven. Arkivert fra originalen 28. april 2016. Besøkt 12. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Subalpin vegetasjon i Pyreneene med hvit duppesoleie og blå akeleie