Dujiangyan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dujiangyan, del av det gamle vanningssystemet.
Dujangyan i Chengdu i Sichuan

Dujiangyan (kinesisk: 都江堰; pinyin: Dūjiāngyàn) er et byfylke under Chengdu i provinsen Sichuan i Kina. Det har et areal på 1208 kvkm og en befolkning på 600.000 (2003).[1]

Byen var tidligere kjent som Guanxian, men fikk nytt navn til ære for Dujiangyans irrigasjonssystem som ligger i byfylkets nordvestre utkant. Det ble bygd rundt 250 f.Kr. og forsyner fortsatt storbyen Chengdu med vann.

Historie[rediger | rediger kilde]

Omkring år 250 f.Kr. under de stridende rikers tid (475-221 f.Kr.) forestod guvernør Li Bing sammen med sin sønn byggingen av Dujiangyan-systemen. Sichuan het da Shu, og var del av Qin-dynastiet. Guvernøren gikk bort fra det gamle systemet, som bare dreide seg om å fange opp vann fra oversvømmende elver, og utviklet en metode som kanaliserte og delte opp vannstrømmene ned elven Min. Etter oppdelingen av vannstrømmene fulgte de opp med et vanningsanlegg og et kontrollsystem som garanterte at fløting og elvetrafikk. Anlegget betød svært meget for hele Chengduslettens utvikling.

Den 12. mai 2008 ble byfylket hardt rammet av et større jordskjelv.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Dujiangyan består av 17 storkommuner og to kommuner:

Storkommuner: Guankou, Xingfu, Puyang, Zhongxing, Juyuan, Tianma, Chongyi, Longchi, Liujie, Xujia, Anling, Daguan, Zipingpu, Cuiyuehu, Shiyang, Yutang og Qingchengshan.

Kommuner: Xiang'e og Hongkou

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Chengdu-Dujiangyan intercity høyhastighetsjernbane betjener fylket.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 213 løper gjennom området. Den begynner i Lanzhou i Gansu og fører via Chengdu og Kunming til byen Mohan ved grenseovergangen til Laos.

Kinas riksvei 317 løper gjennom området. Den fører fra Chengdu til Nagqu i Tibet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]