Duikere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Duikere
Gulrygget duiker
Nomenklatur
Cephalophinae
Gray, 1871
Populærnavn
Duikere, duikerantiloper
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenKlovdyr
FamilieKvegdyr
Økologi
Antall arter: 21
Habitat: hovedsakelig tropisk regnskog
Utbredelse: Afrika sør for Sahara
Inndelt i

Duikere (Cephalophinae) er en gruppe med små til mellomstore antiloper som tilhører gruppen okser (Bovidae) og er endemiske for Afrika sør for Sahara. Navnet stammer fra afrikaans og betyr «den som dykker», i overført betydning «dykker i gjemsel» når den føler seg truet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Duikere har et relativt lite hode med rett oppadvoksende horn og en middels lang hals. Kroppen er kompakt, og omtrent dobbelt så lang som den er høy. Ryggen er krummet og halen relativ kort. Lemmene er tynne og ganske korte. Frambeina er noe kortere enn bakbeina. Det er liten forskjell på kjønnene, men i hovedsak er hunnene litt større enn hannene. Vekten varierer fra omkring 5 kg (Philantomba-artene) til opp mot 80 kg (gulrygget duiker). Begge kjønn får horn, som omkranses av en hårtufs som sitter for forhodet.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Duikere, som er nattaktive og meget sky fluktdyr, har en tendens til å være territoriale. De markerer territoriet med duftkjertler som sitter på hver side av neseåpningene.

Duikere er primært planteetere. Frukt utgjør en betydelig del av kostholdet, men det er også kjent at de spiser frø, blomster, løv, insekter og kadavere fra tid til annen. Likeledes er det kjent at de kan fange og spise gnagere og små fugler. Blå duiker (Philantomba monticola) har en forkjærlighet for maur.

Siden frukt er en betydningsfull del av kostholdet vil duikere ofte følge etter primater for å skaffe seg frukt som måtte falle ned fra trærne.

Duikere er monogame. Hunnene blir kjønnsmodne i 9-10 måneders alderen, mens hannen blir kjønnsmodne i 12-18 måneders alderen. Voksne par produserer typisk ett kull i året, uavhengig av årstiden. Hunnene går drektige i 4-9 måneder, avhengig av art. Kalvene avvennes i 5-9 måneders alderen. Hannen deltar ikke i oppfostringen av avkommet, annet enn som vakt mot rovdyr. Han forsvarer dessuten territoriet mot artsfrender.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Duikere trives i tett skog (som oftest regnskog) og høyt kratt, der det er godt om gjemmesteder.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

Duikerne utgjør underfamilien Cephalophinae, som organiseres i tre slekter. Nedenfor listes 21 arter, men ikke alle nyter full internasjonal anerkjennelse. Dette gjelder blant annet Walters duiker (P. walteri), som er en nyoppdaget art, men også ruwenzoriduiker (C. rubidis) og Brookes duiker (C. brookei) kan være underarter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]