Dugongfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dugongfamilien
beitende dugong
beitende dugong
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dugongidae
Gray, 1821
Norsk(e) navn: dugonger og sjøkuer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Sjøkyr
Antall arter: 2
Habitat: marin, grunne kyststrøk
Utbredelse: Den gamle verden og Beringhavet
Arter:

Dugongfamilien (Dugongidae) er én av to familier i ordenen sjøkyr (Sirenia).[1] Den andre er manatfamilien (Trichechidae). Dugongfamilien består i dag av kun én nålevende art, nemlig dugong (Dugong dugong), som derfor også er eneste nålevende art i slekten dugonger (Dugong). Dugongens nærmeste utdødde slektning var stellersjøku (Hydrodamalis gigas), som trolig døde ut omkring år 1768. Arten en endemisk for kysten av Beringhavet, der de siste kjente eksemplarene ble observert rundt kysten av Kommandørøyene.

Dugongen har marin utbredelse i varme, grunne kyststrøk i den gamle verden. Spesielt i tropiske bukter og elvemunninger i det vestlige Stillehavet og Indiahavet. Arten lever av å beite på sjøgressenger. NRK Urix melde at det ikke har blitt gjort vitenskapelige feltobservasjoner av dugonger i Kina på 23 år. Basert på funnene konkluderer kinesiske forskere med at dugongen har gjennomgått bestandskollaps de siste tiårene, og at den nå er utryddet i Kina.[2]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shoshani, J. (2005). Wilson, D.E.; Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.
  2. ^ Kristi Haga Honningsøy (2022-08-28) Sårbar sjøku. NRK Urix. https://www.nrk.no/urix/sarbar-sjoku-1.16082806

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]