Duga-radaren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Radarantennen i Tsjernobyl, sett på avstand.
Duga-1-matrise innenfor Tsjernobylsonen. Arrangeringen av antennene besto av parvise sylindriske/koniske bur på høyre side som driv-elementer.

Duga-radaren (russisk: Дуга, bokstavelig talt «bue») var et sovjetisk over-horisonten-radarsystem som ble brukt som en del av et rakettskjold eller tidligvarslingradar-nettverk. Systemet var i drift fra juli 1976 til desember 1989.[1] To operative Duga-radarsett ble bygd, ett i nærheten av Tsjornobyl og Tsjernihiv i den ukrainske SSR (dagens Ukraina), og det andre i Sibir.

Duga-systemene var svært kraftige, og nådde over 10 MW i utgangseffekt og sendte på kortbølge. De fikk tilnavnet «The Russian Woodpecker»,[2] ettersom radarsystemet skapte forstyrrelser for radiosendinger innen kortbåndet, som besto av en meget gjenkjennelig bankelyd på 10 hz som minnet om en hakkespett.[3] Tilfeldige frekvensvalg forstyrret legitime sendinger, som amatørradio, kommersiell luftfartskommunikasjon, og kortbølgekringkasting, noe som førte til tusenvis av klager fra mange land over hele verden.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Løkling, Tormod (29. mars 2020). «Sannheten om «støysenderen i Kiev»». www.klikk.no (norsk). Besøkt 28. februar 2023. 
  2. ^ Løkling, Tormod (29. mars 2020). «Prisbelønt konspirasjonsteori». www.klikk.no (norsk). Besøkt 28. februar 2023. 
  3. ^ «The "Russian" (sic) Woodpecker... A Closer Look». 
  4. ^ UrbEx-NL (29. mai 2020). «Chernobyl 35 years later - Duga-1 Radar Station». Chernobyl 35 years later (engelsk). Besøkt 28. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]