Dufttelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dufttelg
Nomenklatur
Dryopteris fragrans
(L.) Schott
Populærnavn
Dufttelg
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieStortelgfamilien
SlektDrypteris

Dufttelg (latin: Dryopteris fragrans) er en bregneart innenfor stortelgslekten i stortelgfamilien. På engelsk heter den «Fragrant Buckler Fern» .

Dufttelg vokser i en relativt tett rosett, og er 10–25 cm høy. Den har svært korte bladstilker, som er glinsende rødbrune og har skjell. Bladene visner om høsten, men blir sittende, og tuene består dermed av både friske grønne skudd og visne brune blader side om side.

Arten har 2–3 cm slanke, enkelt taggete eller dobbelt helrandet flikete blader. Bladplaten er javnbred og tett besatt med gule kjertelprikker. Primærflikene har ofte bladkanter som er rullet inn.

Når man gnir på bladene lukter de tydelig av fiol. Sporehushopene (sori) er store og sitter normalt tett i tett, omtrent dekkende over hele undersiden av bladet. Sløret (indusium) over sporehushopen er blankt og gjennomsiktelig.

Dufttelg er ikke funnet i Norge, men vokser nær grensa i Utsjok i Finland, og kan således kanskje finnes i Norge. Forøvrig finnes den sirkumpolart i Nord-Russland, Nord-Asia og Nord-Amerika (også Grønland).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]