Duane Chapman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Duane Chapman
Dog-Chapman (cropped).jpg
Født2. februar 1953 (67 år)
Denver
Ektefelle Beth Chapman
Barn Lyssa Chapman, Leland Chapman
Beskjeftigelse Dusørjeger, skuespiller, TV-produsent
Nasjonalitet USA

Duane Chapman (født 2. februar 1953) er en amerikansk dusørjeger og tidligere kausjonist. Han har hovedrollen i Dog: The Bounty Hunter, et reality-program som i USA sendes på A&E Network og på MAX i Norge. Chapman hevder han har tatt over 6 000 fanger i sin 27 år lange karrière.

Chapman er den eldste av fire barn. Han har to yngre søstre og en bror. Han hevder at han er av cherokee-avstamming på morssiden. Mens han var medlem av Devils Diciples, en fredløs motorsykkelklubb, fikk han kallenavnet "Dog" fra et annet gjengmedlem. I 1976 skulle Chapman og et annet gjengmedlem kjøpe marihuana i Texas, og Chapman satt i bilen, mens det andre gjengmedlemmet ble skutt og drept av en narkolanger. Chapman ble siktet for drapet og dømt til fem års fengsel. Han satt fengslet i mindre enn 2 år ved Texas State Penitentiary i Huntsville, Texas. Mens han satt fengslet, skilte Chapman seg fra sin første kone.

På grunn av sitt kriminelle rulleblad har ikke Chapman lov til å bære skytevåpen. Den 18. juni 2003 fikk Chapman internasjonal berømmelse etter å ha fanget Andrew Luster som hadde flyktet fra USA under rettssaken mot ham. Chapman fanget Luster i Puerto Vallarta, Mexico, hvor han hadde levd under falskt navn. Da myndighetene bekreftet Lusters identitet, ble han sendt til California for å ta imot dommen på 124 års fengsel. Chapman og hans kollegaer ble satt i meksikansk fengsel fordi dusørjakt var ulovlig i Mexiico, og i utgangspunktet ble de nektet kausjon, men da media i USA fikk nyss om saken, ble de innvilget kausjon. Snart var de ute av fengsel mot kausjon, men de måtte fremdeles melde seg på politistasjonen med jevne mellomrom.

Dusørjegerne besluttet å stikke av fra landet, men den 14. september 2006 ble Chapman, sammen med sin sønn Leland Chapman og vennen Tim Chapman, arrestert av U.S. Marshals og fengslet i Honolulu på vegne av den meksikanske regjeringen som prøvde å få dem utlevert for straffeutmåling. Etter å ha tilbrakt en natt i fengselet i Honolulu dukket Chapman opp i en fullpakket rettssal i Honolulu med anklene lenket sammen. De tre mennene ble løslatt mot kausjon og de måtte gå med elektronisk fotlenke. Chapman har utgitt en bestselgende selvbiografi, "You Can Run, But You Can't Hide" i 2007. Hans andre bok, "Where Mercy is Shown, Mercy is Given" ble publisert i 2010. Han var gift 5 ganger og har 12 barn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]