Droste-effekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En pakke Droste kakaopulver som er dekorert med et rekursivt bilde.
Et rekursivt bilde av en urskive viser drosteeffekten i som en logaritmisk spiral. Bildet er inspirert av M. C. Eschers arbeider og lagd ved hjelp av bildebehandlingsprogrammet GIMP

Droste-effekten, også kalt drosteeffekt og rekursivt bilde, er et bilde som inneholder en mindre versjon av seg selv der det er naturlig i bildet. Det lille bildet inneholder på samme måte et enda mindre bilde av seg selv på tilsvarende samme sted og så videre i et gjentakende, rekursivt mønster. Drosteeffekten kan lettest oppnås ved å speile et speil slik at speilbildene gjentas «innover i hverandre».

Droste-effekten har navn etter Droste, et nederlandsk varemerke for et kakaopulver, der bildeeffekten ble brukt i ulike typer emballasjedekor og reklametegninger fra omkring år 1900.

I billedkunsten har blant annet den nederlandske tegneren M. C. Escher (1898–1972) arbeidet mye med optiske og visuelle effekter som drosteeffekten.

Innen heraldikken kalles en tilsvarende visuell effekt hos «uendelige» eller «grenseløse» bilder som inneholder seg selv, «mise en abyme».

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Fraktaler, et geometrisk objekt som kan ha en selvliknende struktur eller gjentakende mønster som forekommer på forskjellige nivåer av forstørrelse
  • Mise en abyme, opprinnelig heraldisk begrep om bilder som inneholder seg selv
  • Rekursjon, periodisk gjentakelse, for eksempel i matematikk og lingvistikk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]