Drive-through

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En drive-through-restaurant i USA.
«Drive-Thru» er også navnet på en film fra 2007, se Drive-Thru (film).

En drive-through eller drive-thru er et sted der man kan kjøre en bil eller annet motorkjøretøy opp til et vindu, skranke e.l., og bli betjent eller betjene seg selv uten å måtte gå ut av kjøretøyet. Ved slike spisesteder er det vanlig å spise maten i bilen eller å ta den med seg. Både ordet (betyr «kjør igjennom») og fenomenet kommer fra USA, hvor en bank i St.Louis, Missouri, i 1930 opprettet den visstnok første drive-through. Den første drive-through-restaurant skal ha blitt åpnet i 1947[1]

Drive-through vs. drive-in[rediger | rediger kilde]

Bilpostkasse fra USA.

Drive-through skiller seg fra drive-in (bil-inn), hvor bilistene parkerer på stedet. Begge deler er tilpasninger til bilismen og har det til felles at bilistene slipper å gå ut av bilene – men det ene kan ikke alltid erstatte det andre. Således er f.eks. drive-in-kinoer forholdsvis vanlig i USA, mens en drive-through-kino virker lite hensiktsmessig selv for kortfilmer. Etter hvert som bilismen dominerte mer og mer, ble begge deler etablert blant ulike typer bedrifter, ikke minst USAs hurtigmatkjeder. I Las Vegas finnes en tunnel, beregnet på drive-through-bryllup[2]. Derimot har bankene delvis gått fra det fordi det skapte lange bilkøer og kaos.

I Norge finnes drive-through-muligheter særlig i spisesteder med opprinnelse i USA, som McDonald's – men også noen postkasser, bilpostkasser (ordet er kjent siden 1980[3]) er plassert slik at folk kan betjene dem uten å måtte gå ut av bilene.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.wisegeek.org/when-was-the-first-drive-thru-restaurant-created.htm
  2. ^ http://www.702wedding.com/las-vegas-drive-thru-weddings.asp
  3. ^ https://www.sprakrad.no/Toppmeny/Publikasjoner/Spraaknytt/Register/