Drapsmenn (1946)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drapsmenn
orig. The Killers
Generell informasjon
Utgivelsesår1946
Prod.landUSA
Lengde103 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Siodmak
MusikkMiklós Rózsa
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Drapsmenn[1], (originaltittel: The Killers) er en amerikansk film noir fra 1946 regissert av Robert Siodmak etter en novelle av Ernest Hemingway. Hovedrollene spilles av Burt Lancaster, Ava Gardner, Edmond O'Brien og Sam Levene.

Handling[rediger | rediger kilde]

To leiemordere, Max og Al, ankommer Brentwood, New Jersey for å drepe Pete Lund, en tidligere bokser kjent som "Svensken" men Lunds kollega på en bensinstasjon advarer ham. Men merkelig nok gjør ikke Lund noe forsøk på å flykte, og leiemorderne dreper ham på hans hotell-rom. Svensken avsløres snart å ha blitt kalt Ole Anderson. En etterforsker, Jim Reardon, har til oppgave å finne mottakeren av svenskenes livsforsikring på 2 500 dollar. Reardon sporer opp og intervjuer den døde mannens venner og medarbeidere. Politibetjent Sam Lubinsky i Philadelphia, en nær venn av svensken, er spesielt nyttig.

Gjennom tilbakeblikk avsløres det at svenskenes bokse-karriere ble avbrutt på grunn av en hånd-skade. Svensken får problemer med den kriminelle "Big Jim" Colfax. Han dropper kjæresten Lily, til fordel for den mer glamorøse Kitty Collins. Når Lubinsky arresterer Kitty iført stjålne smykker, tilstår svensken lovbruddet og soner tre år i fengsel. Etter å ha gjennomført straffen rekrutteres svensken, "Dum-Dum" Clarke og "Blinky" Franklin til et ran i Hackensack, New Jersey, planlagt av Colfax. Et kompliserende faktum at Kitty nå er gift med Colfax. Ranet gir gjengen 254 912 dollar. Når møtestedet deres - et pensjonat - angivelig har brent ned, får alle gjeng-medlemmene, beskjed om et nytt møtested. Kitty forteller svensken at han blir sveket av sine medarbeidere, og oppfordrer ham til å ta alle pengene og våpen for å flykte. Men Kitty møter ham senere i Atlantic City, og ønsker å beholde alle pengene selv.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]